Dakkapellen: alles wat je moet weten

Gepubliceerd op: 7 maart 2023

dakkapellen knipping

Overweeg jij om een nieuw dakkapel te plaatsen op jouw woning, maar weet je nog niet of het wel de juiste keuze is? Wat kost een het eigenlijk? Hoe monteer je ze? Welke stijl is de beste keuze? Hoelang gaan ze mee? Wij hebben alle antwoorden voor je!


Er zijn veel redenen waarom men een dakkapel laat plaatsen. Zo levert het je vooral meer ruimte op, maar er zijn nog meer voordelen. Het kan de waarde van je woning verhogen, bijdragen aan de isolatie van de woning en het zorgt ervoor dat je meer licht krijgt op de verdieping waar je de dakkapel plaatst. Daarnaast ziet, een mooi afgewerkte dakkapel er geweldig uit! Welke reden tot installatie je ook hebt, het is vaak een ingrijpend project waar je je even goed in wilt verdiepen. We zetten daarom de meest voorkomende vragen over de selectie, fabricage, montage en nazorg op een rij.

Waar let je op als je een nieuw dakkapel voor je woning koopt?

De aanschaf en de montage van een nieuw dakkapel kan een serieuze investering betekenen. Om die reden wil je vooraf zo veel mogelijk informatie verzamelen zodat je zo goed mogelijk geïnformeerde besluiten kunt nemen. Voor je begint met de oriëntatie kun je alvast op een aantal aspecten letten.

 1. Afmetingen: Meet de afmetingen van je dak om de juiste maat te kiezen. De grootte hangt af van je behoeften en de beschikbare ruimte op het dak. Ook is de lengte afhankelijk van aan welke zijde je plaatst. Aan de achterzijde van een woning mag dit groter zijn dan aan de voorzijde. 
 1. Materiaal: Er zijn verschillende materialen beschikbaar, zoals hout, kunststof, polyester en aluminium. Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen en nadelen, zoals duurzaamheid, isolatie en onderhoud. Kies het materiaal dat het beste past bij je persoonlijke voorkeur, budget en omgeving.
 1. Isolatie: Een goed geïsoleerd dakkapel kan je energierekening verlagen en zorgen voor een aangename temperatuur in huis. Vraag daarom naar de isolatiewaarde en kies voor een isolatie die past bij je wensen.
 1. Vergunning: In sommige gevallen is een vergunning nodig voor de plaatsing. Controleer daarom de vergunningsvereisten voor je specifieke locatie en zorg ervoor dat het dakkapel voldoet aan de gestelde eisen.
 2. Afwerking: Kies voor een variant met afwerking die past bij de stijl van je huis. Dit kan variëren van moderne strakke lijnen tot een meer traditionele uitstraling.
dakkapellen welke soorten

Welke soorten dakkapellen bestaan er?

Er zijn verschillende soorten dakkapellen beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Hieronder bespreken we enkele van de meest voorkomende varianten.

 1. Hellend dak: dit type heeft dezelfde hellingshoek als het dak en is meestal gemaakt van hetzelfde materiaal als het dak. Dit zorgt voor een naadloze overgang tussen het dakkapel en het dak, wat kan bijdragen aan de esthetiek van het huis.
 1. Plat dak: deze variant heeft een plat dak en kan worden gemaakt van verschillende materialen, zoals hout, kunststof of aluminium. Het platte dak kan worden gebruikt voor het plaatsen van zonnepanelen of airconditioning units.
 1. Schuin dak: een schuin dak dakkapel heeft een hellend dak en kan variëren van een kleine uitbreiding tot een volledige extra verdieping. Dit type kan worden gemaakt van verschillende materialen en kan worden aangepast aan de architectonische stijl van het huis.
 1. Zadeldak: Dit type heeft een dak met twee hellende zijden die elkaar in het midden ontmoeten. Ze zijn een populaire keuze vanwege hun klassieke uitstraling en kunnen worden aangepast aan verschillende dakvormen.
 1. Lessenaarsdak: Een lessenaarsdak dakkapel heeft een enkel hellend dak dat schuin afloopt van de hoogste naar de laagste kant. Dit type dakkapel is ideaal voor huizen met een plat dak, waarbij het kan zorgen voor extra ruimte en lichtinval.
 2. Rond: Dit type heeft een gebogen dak en kan worden aangepast aan de stijl van het huis. Ronde dakkapellen zijn een opvallende en unieke keuze die kunnen bijdragen aan de esthetiek van het huis.

Elk van deze soorten heeft zijn eigen kenmerken en voordelen. Het is belangrijk om te overwegen welk type het beste past bij de stijl van je huis, je behoeften en je budget. Door zorgvuldig te overwegen welk type dakkapel het meest geschikt is, kun je ervoor zorgen dat je een investering doet die bijdraagt aan de waarde en het comfort van je huis.

Wil je meer weten over de stijlen? Lees dan onze blog ‘’Welke stijlen dakkapellen zijn er? En welke kleuren, maten en opties kan ik kiezen?’’ 

Kun je een dakkapel op maat laten maken?

Een dakkapel kan absoluut op maat gemaakt worden, al hangt het wel af van het bedrijf waar je een dakkapel bestelt. Welk soort dakkapel gemaakt kan worden verschilt daarnaast ook per bedrijf. Knipping levert bijvoorbeeld alleen dakkapellen met platte daken, maar bij Knipping worden wel alle dakkapellen op maat gemaakt. Bekijk ook eens moodboard zodat je een goed beeld krijgt bij hoe dakkapellen van verschillende materialen en lengtes eruit komen te zien zodra ze op een woning gemonteerd zijn.

dakkapel kopen op maat

Hoe vindt de productie plaats?

Nadat een werkvoorbereider bij de woning geweest is om de maten op te nemen begint de productie. Eerst wordt de dakkapel getekend in 3D Configurator. De dakkapel met alle wensen van de klant kan rondom in 3D bekeken worden om een goed beeld te krijgen van de uitstraling en extra ruimte. Vervolgens begint de fabricage. Sommige leveranciers laten de dakkapellen maken in het buitenland, sommige kleinere aannemers bouwen de ze zelf in een daarvoor bestemde ruimte of werkplaats, maar vaker kiezen ze ervoor om de dakkapel direct op de woning te maken. Een groot nadeel daarvan is dat het dak vaak dagenlang open ligt. In het geval van Knipping worden de dakkapellen gemaakt in onze eigen moderne fabriek in Zwaagdijk (Noord-Holland).

Hoe werkt het plaatsen van een dakkapel?

Het plaatsen van een dakkapel vereist enige bouwkundige expertise en ervaring. Het plaatsen van een dakkapel gaat in enkele fases: eerst wordt er een opening in het dak gemaakt op de plek waar het dakkapel geplaatst gaat worden. Vervolgens wordt het frame van het dakkapel geplaatst en vastgemaakt aan de dakconstructie. Daarna wordt het dakbedekkingsmateriaal aangebracht en wordt het dakkapel afgewerkt aan de binnen- en buitenkant. Het is belangrijk dat het dakkapel goed wordt geïsoleerd om ervoor te zorgen dat het huis goed geïsoleerd blijft en er geen warmte verloren gaat. Het plaatsen van een dakkapel is een arbeidsintensief proces en kan enkele dagen tot enkele weken duren, afhankelijk van de grootte en complexiteit van het dakkapel en de omstandigheden op het dak. 

Bij Knipping duurt de montage daarentegen meestal maar één dag. Onze dakkapellen worden immers prefab gemaakt bij ons op locatie en in één keer op de woning gehesen met een kraan. De kraan zorgt voor weinig overlast in de straat omdat dit proces snel verloopt door de fabricage vooraf. Ook al het bouwafval wordt direct afgevoerd. 
Lees meer over hoe het plaatsen van een dakkapel werkt in onze blog ‘’Zo werkt het plaatsen van een dakkapel’’.

Wat kost een dakkapel inclusief plaatsen?

De kosten voor het plaatsen van een dakkapel variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte en het type dakkapel, het gebruikte materiaal, de complexiteit van de installatie en de locatie van het huis. 

Wil jij vooraf precies weten wat een dakkapel gaat kosten? Maak dan een afspraak met onze experts in de showroom. We geven dan, gebaseerd op jouw wensen, een advies en richtprijs. Maak hier een afspraak in onze showroom. 

kleuren dakkapel stijlen

Helpt een dakkapel bij de isolatie van mijn woning?

Een goed geïsoleerde woning zorgt voor een comfortabeler leefklimaat en kan bijdragen aan een verlaging van de energiekosten. Het plaatsen van een dakkapel kan hierbij helpen, omdat dit een extra isolatielaag toevoegt aan het dak en de bovenverdieping van de woning. Tijdens het installatieproces wordt het dakkapel nauwkeurig afgedicht en geïsoleerd, waardoor de warmte beter binnen blijft en koude lucht buiten wordt gehouden. Door te kiezen voor hoogwaardige isolatiematerialen kan het dakkapel bijdragen aan een betere isolatie van de gehele woning en kan het zo helpen om de energierekening te verlagen en het milieu te sparen.
Lees meer over hoe de producten van Knipping bijdragen aan de verduurzaming van je woning in de blog ‘’Ga voor een lagere energierekening met de producten van Knipping’’.

stijlen dakkapel

Hoe groot mag een dakkapel zijn en heb je een vergunning nodig?

De maximale grootte van een dakkapel die vergunningsvrij geplaatst mag worden is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de locatie en het type woning. Over het algemeen geldt dat de breedte niet groter mag zijn dan de helft van het dakvlak, en dat de hoogte niet hoger mag zijn dan 1,75 meter en niet hoger mag uitsteken dan 0,5 meter boven het dakvlak. Voor grotere dakkapellen is meestal een omgevingsvergunning nodig, waarbij gekeken wordt naar onder andere de grootte, de kleur en het materiaal. 

Hoewel de vergunningsrichtlijnen wisselen per gemeente kun je er veelal op rekenen dat je voor een dakkapel aan de voorzijde een vergunning nodig hebt, tenzij het gaat om het vervangen van een oude dakkapel in dezelfde maat. Meestal mag je 50% van het dak benutten, 50 tot 100 cm vanaf de dakgoot. 

De achterzijde van de woning is vaak vergunningsvrij, ook hier geldt de afstand van 50 tot 100 cm vanaf de dakgoot en 50 cm vanaf de kanten. Als je twee dakkapellen boven elkaar wilt, dan heb je daar vaak wel een vergunning voor nodig. 

Wat betreft de zijgevel is het plaatsen meestal vergunningsvrij, tenzij het een zichtlocatie is (bijvoorbeeld langs een doorgaande weg). Hier geldt dat een dakkapel doorgaans 1 meter van de voorzijde, 50 cm vanaf de achterzijde en 50 tot 100 cm vanaf de dakgoot geplaatst dient te worden. 

Het is belangrijk om voorafgaand aan het plaatsen te controleren of er vergunningen nodig zijn en om dit tijdig aan te vragen bij de gemeente. Knipping kan hierbij helpen en adviseren over de vergunningen en de mogelijkheden.

modern dakkapel

Wat zijn de  voordelen van de dakkapellen van Knipping?

Bij Knipping spreken we wel van een nieuwe generatie dakkapellen? Wat houdt dat in? Allereerst is de dakconstructie uniek. En wij combineren de kracht van twee werelden: aluminium en kunststof. Dankzij deze unieke constructie en materialen profiteer jij van:

 • Uitstekende isolatie
  Kou en geluid blijven buiten dankzij de isolerende constructie.
 • 25% meer ruimte en licht
  Geniet van meer stahoogte en lichtinval dan bij andere dakkapellen.
 • Een mooie dakkapel, een sieraad voor je huis
  Zelfs na 40 jaar, dankzij de kleurvaste aluminium buitenzijden en strakke afwerking.
 • 100% maatwerk
  Kies je eigen stijl, indeling en uit meer dan 200 kleuren. Jouw dakkapel is uniek.
 • Met onze vijf basisstijlen past jouw dakkapel naadloos bij jouw wensen: kleur, stijl, design… jij bepaalt!
 • Elke stijl is mogelijk
  Klassiek, strak, landelijk of totaal iets anders? Speciaal voor jou hebben we 5 basisstijlen ontwikkeld.
 • Keuze uit ruim 200 kleuren
  Welke kleur je ook wilt, bij Knipping kan het. Wil je graag de binnenzijde een andere kleur dan de buitenkant? Ook dat is mogelijk.Tevens kunnen aparte kleuren gekozen worden voor de goot, zijwang en de kozijnen.
 • Een uitstraling mooier dan hout
  Kies uit 3 verschillende structuren: glanzend, mat of een fijnstructuur. Zo zien je dakkapel en je kozijnen er nóg mooier uit dan hout.
 • Er is nog veel meer te vertellen over onze dakkapellen. Zoals ventileren zonder roosters, ankerpunten voor je zonnepanelen en veel meer. Ontdek het complete plaatje in onze showroom.

Ervaringen met de dakkapellen van Knipping

wil jij meer weten over de ervaringen van de klanten van Knipping? Lees dan eens over de familie Rigter uit Amsterdam die alle kozijnen, glaswerk en de dakkapel vervingen met de producten van Knipping. 

Of lees het verhaal van de familie Glas uit Driehuizen, waarbij mensen zelfs voor het huis stoppen om de woning te bekijken. 

Waar kan ik de dakkapellen van van Knipping bekijken?

Knipping heeft meerdere showrooms door heel Nederland. Zo is er altijd een showroom bij jou in de buurt. In de showroom bespreken we graag alle vragen en wensen onder het genot van een kop koffie. Geheel vrijblijvend.

Waar kan ik meer technische informatie vinden over de dakkapellen van Knipping?

Ben jij al overtuigd? Of wil je misschien meer leren over de technische aspecten? Daarvoor kun je terecht op de pagina ‘’technische details’’ zodat jij echt alles, maar dan ook alles weet over dakkapellen! Wil je meer leren over de dakkapellen en de andere producten van Knipping? Download dan onze brochure!

MEER WETEN OVER KOZIJNEN, DEUREN EN DAKKAPELLEN?

Download onze brochure

Volledige naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.