20 mei 2020
Kunststof kozijnen Knipping blauw wit

Wat is poedercoaten?

Poedercoaten, of poederlakken, is het aanbrengen van poeder op een metalen oppervlak. Dit is een elektrostatisch proces en gebeurt met een spuitpistool en vaak in een speciale spuitcabine.

Het grootste voordeel van poedercoaten is dat het de levensduur van producten verlengt. De coating beschermt het product namelijk tegen invloeden van buitenaf.

Als je kijkt naar kozijnen of deuren is poedercoating een goede vervanging van verf of natlak. In de kern heeft het dezelfde functie: enerzijds bescherming van het product tegen (weers)invloeden van buitenaf, anderzijds verandering van het uiterlijk van het product.

Het poeder is in principe in iedere gewenste (RAL-)kleur leverbaar, net als reguliere verf. Maar hoe werkt dat dan, poedercoaten?

Van poeder naar weersbestendige coating

Poedercoaten is een vak apart. Je moet werken met de juiste kwaliteit poeder, een optimale temperatuur en de juiste apparatuur. Hieronder beschrijven we kort het proces van poedercoaten bij Knipping.

Bij Knipping hebben we een speciale poedercoatcabine waar we de poedercoating op onze kozijnen, deuren en dakkapellen aanbrengen.

Voordat we beginnen met poedercoaten, is het belangrijk dat het product goed schoon is en de juiste voorbehandeling krijgt. De coating blijft namelijk niet hechten aan een vuil oppervlak. Hierna laten we het product goed drogen.

Vervolgens hangen we het product op in een speciale stellage. Zo hangt het product precies in de juiste positie voor naadloze dekking en weten we zeker dat we geen plekje missen.

Na het opbrengen van de poedercoating verwarmen we het product in een speciale oven. Hierdoor worden de poederdeeltjes vloeibaar en harden uit tot een vaste, enorm sterke coating.

Hierbij heb je keuze uit de standaard zijdeglans, matte of fijnstructuur coating. De meeste mensen kiezen voor de zijdeglans, omdat deze vergelijkbaar is met de uitstraling van hout.

Nadat het product droog is, doen we kwaliteitscontrole op vervuiling en vlekken. Vervuiling zorgt namelijk voor een kortere levensduur van de coating en dat willen we te allen tijde voorkomen. Als we dit tegenkomen poedercoaten we opnieuw voor een optimaal eindresultaat.

Is de kwaliteitscontrole geslaagd? Dan plaatsen we in de fabriek de gepoedercoate aluminium schaaldelen op de kunststof pui en verpakken we het product goed in voor transport. Nu is het klaar voor montage.

Lange levensduur en milieuvriendelijk

Poedercoaten brengt een aantal voordelen met zich mee. Hieronder staan de belangrijkste voor u op een rijtje:

1. Lange levensduur

Een goede poedercoating zorgt voor een barrière tussen het product en weersinvloeden. Denk hierbij aan vocht, takken die langswaaien en zilte lucht. Hierdoor beschadigt het product minder snel en heeft het een langere levensduur.

“Uit een zout-water-test (waarbij we onze kleurcoating 3.000 uur besproeien met zout water) blijkt geen aantasting.”

– Diana Komen, Knipping

2. Milieuvriendelijk

Bij het coatingproces komen geen (chemische) oplosmiddelen vrij. Dit komt doordat de lak (het poeder) uit een vaste stof bestaat en er geen oplosmiddel nodig is om de stof aan het product te hechten.

Bovendien hergebruiken we poeder dat in de eerste instantie niet aan het product hecht. Het is namelijk mogelijk overtollig poeder nogmaals op het product te spuiten.

3. Nooit meer schilderen

Als de coating er eenmaal op zit, blijft het decennia lang mooi. Je hoeft dus nooit meer te schilderen (of een schilder in te huren) en bespaart zowel onderhoudswerk als kosten.

Alucolor: poedercoating op een aluminium oppervlak

Met Alucolor brengen we een kleur aan op een aluminium schaaldeel door middel van poedercoating. Dit gekleurde aluminium schaaldeel zetten we over het basiskozijn van kunststof. Dankzij deze techniek kunnen we alle kleuren maken en combineren. De kwaliteit en de kleurechtheid zijn bijzonder goed.

We bewerken en zagen eerst de aluminium profielen waarna we deze volgens Qualicoat regelgeving coaten. Dankzij deze coating verkleinen we de kans op filiforme corrosie: aantasting van het aluminium op plekken waar de coating is doorbroken en niet goed is bijgewerkt. Deze corrosie komt hoofdzakelijk in kust- en industriegebieden voor door het alkalische milieu wat daar heerst.

Het grootste voordeel voor Alucolor is het onderhoud: u hoeft het alleen schoon te maken.

Coating Advies Nederland Logo Knipping

Bekijk ons keuringscertificaat

Gepoedercoate kozijnen, deuren en dakkapellen

In de basis bestaan onze producten uit kunststof en worden geleverd in wit of crème. Dankzij aluminium schaaldelen aan de buitenzijde kunnen wij onze producten middels poedercoaten in iedere gewenste kleur leveren.

Meer weten over onze producten? Dan vindt u onderstaand artikel wellicht interessant.

Blog: Kozijnen details: de 5 kozijnmodellen van Knipping