Wat kosten kunststof kozijnen?
Gepubliceerd op: 17 juni 2020
Kunststof kozijnen zijn er in vele soorten en maten. In bouwmarktkwaliteit of van een kozijnenspecialist – standaard maten of geheel op maat – inclusief of exclusief plaatsen: het heeft allemaal invloed op de eindprijs.
Wat kunststof kozijnen kosten voor uw woning? Daar komt u alleen achter door een offerte op maat aan te vragen bij de betreffende leverancier. Wel kunnen we een aantal factoren op een rijtje zetten die van invloed zijn op de hoogte van de eindprijs:
- Merk of leverancier
- Op maat vs. massaproductie
- Beter isolerend glas vs. standaard glas
- Extra opties vs. standaard opties
- Inclusief vs. exclusief plaatsen
Factoren die van invloed zijn op de kosten van kunststof kozijnen
Merk of leverancier van jouw kunststof kozijnen
Het ene merk is het andere niet. Dat geldt ook voor kozijnen. Kunststof kozijnen vindt u tegenwoordig overal; zelfs bij bouwmarkten.
Daar is op zich niets mis mee. Het nadeel is echter dat u hierbij vaak weinig extra opties hebt en het moet doen met de basis: standaard maten, keuze uit wit of crème, standaard scharnieren, geen extra beveiligingsopties etc.
Bovendien is de isolatiewaarde vaak ook lager door de manier waarop de kozijnen zijn opgebouwd. Ook maakt het profiel en de kwaliteit van de grondstof een enorm verschil in de kwaliteit en duurzaamheid van de kozijnen.
Daarnaast moet u vaak zelf iemand vinden om de kozijnen te plaatsen en ook het transport zelf regelen. Vindt u dat allemaal geen probleem? Dan zijn deze kozijnen prima en ook meteen de voordeligste optie.
Op maat vs. massaproductie
Massaproductie, zoals bij bouwmarkten, is goedkoper dan maatwerk. Bij maatwerk heeft u echter veel meer keuzes en kunt u de kozijnen helemaal in de gewenste stijl laten vormgeven.
De mate waarin maatwerk mogelijk is, hangt ook af van de leverancier. Omdat u kunststof niet kunt schilderen – het hecht niet – gebruiken veel leveranciers plakfolie om een andere kleur aan te brengen. De kans dat dit na een aantal jaar loslaat is echter groot.
Een andere, duurzamere, oplossing is poedercoaten: het opspuiten van een kleur op aluminium schaaldelen. Deze poedercoating wordt verhit in een speciale oven en hardt uit tot een enorm slijtvaste coating. Deze coating gaat een huis lang mee. Het is bestand tegen weersinvloeden en blijft mooi. Het is altijd alsof de schilder net is langsgeweest.
Daarnaast bieden leveranciers uit het hogere segment vaak meer mogelijkheden in kozijnmodellen. Hierdoor krijgen kozijnen een meer moderne of juist meer authentieke uitstraling.
Bekijk de 5 kozijnmodellen van Knipping
Het type isolerend glas bepaald ook de kosten van jouw kunststof kozijnen
Kunststof kozijnen worden in de meeste gevallen geleverd met standaard tweelaags glas of HR++-glas. Het is echter zonde om niet voor beter isolerend glas te kiezen, omdat kunststof enorm goed isoleert. Bij glas met een relatief lage isolatiewaarde, raakt u de warmte alsnog kwijt via het glas. Dan zou drielaags glas (HR+++-glas) een betere optie zijn.
Daarbij kunt u ook nog kiezen voor warmtewerend glas en/of veiligheidsglas. Wanneer u een grote raampartij heeft op het zuidwesten, en de zon dus vaak in huis schijnt, is warmtewerend glas ideaal. Het houdt 72% van de zonnewarmte buiten, waardoor zonwering zo goed als overbodig wordt.
Glas met een hogere isolatiewaarde kost wat meer in aanschaf, maar je verdient het driedubbel terug. Dankzij betere isolatie verbruik je zowel ‘s winters (verwarming) als ‘s zomers (airco) minder energie en profiteer je van lagere energiekosten.
Extra opties vs. standaard opties
Kunststof kozijnen kiest u in de eerste instantie vaak om twee redenen: 1) Ze zijn (zo goed als) onderhoudsvrij en 2) ze hebben een hoge isolatiewaarde. Als de rest van het uiterlijk u niet uitmaakt, komt u prima uit bij het goedkopere segment.
Als u kunststof kozijnen echter ziet als een investering in uw woning, heeft u misschien wel wat meer wensen. Hieronder een aantal mogelijke extra opties:
- Poedercoating: een onderhoudsvrije gekleurde coating met keuze uit meer dan 220 (RAL-)kleuren. Deze coating wordt aangebracht op aluminium schaaldelen.
- Kozijnmodellen: in het hogere segment zijn kunststof kozijnen vaak in meerdere modellen te verkrijgen. Bij Knipping kan dit dankzij aluminium schaaldelen.
- Inside color: een harde natlak voor een andere kozijnkleur aan de binnenzijde.
- Warmtewerend glas: houdt 72% van de zonnewarmte buiten. Ideaal voor grote raamoppervlakken aan de zonkant van de woning.
- Glas in lood: gekleurd glas in (delen van) het raam.
- Ingebouwde rolluiken: de rolluikgeleiders zijn bij montage bijna onzichtbaar weggewerkt.
- Raamdecoratie: plisségordijnen of lamellen (tussen of achter de ramen). Het is ook mogelijk de raamdecoratie zonder boren te bevestigen. In dat geval is de bevestiging een magneetband aan de binnenzijde.
Het plaatsen van kunststof kozijnen brengt ook kosten met zich mee
Een echte kozijnenspecialist kan de kozijnen in 90% van de gevallen ook direct voor u plaatsen. Bij de wat goedkopere aanbieders moet u vaak zelf op zoek naar een monteur of, als u handig bent, de kozijnen zelf plaatsen.
Wilt u het plaatsen uitbesteden aan iemand anders? Zorg dan wel dat dit een echte specialist is. Anders doet dat de hoge kwaliteit teniet.
Nog meer lezen?