Een isolerende voordeur: hoe draagt het bij aan een energiezuinig huis?

Gepubliceerd op: 27 januari 2023

isolerende voordeur

Hoeveel invloed heeft een voordeur op je energiekosten? Kan de juiste voordeur helpen bij het verlagen van de energierekening? En welke soort deuren isoleren het beste? Wat is eigenlijk een energiezuinige deur? Het zijn allemaal vragen die veel voorkomen. Laten we eens kijken naar de invloed van de juiste voordeur op de duurzaamheid van je woning. 

Is een isolerende voordeur belangrijk voor een energiezuinig huis?

Een goede voordeur is een ontzettend belangrijk onderdeel van een energiezuinig huis. Een van de belangrijkste aspecten bij het verduurzamen van je woning is immers isolatie. Volgens het zogeheten Trias Energetica (een driestappenplan om een energiezuinig ontwerp te maken, ontwikkeld aan de TU Delft) is stap 1 van duurzaam bouwen altijd het beperken van energieverbruik door verspilling tegen te gaan.

Lees ook: Hoe je jouw energierekening tot wel 50% kan verlagen met de producten van Knipping

Hoe draagt een isolerende voordeur bij aan een energiezuinig huis?

Een voordeur heeft niet alleen de rol om ongewenste gasten te weren, een goede deur slaagt er ook in om koude lucht buiten, en warme lucht binnen te houden. Hierdoor hoef je minder te stoken. Je kunt natuurlijk erg efficiënt stoken, maar als je de warmte direct verliest blijf je overbodig veel energie verbruiken. Vaak wordt het warmteverlies bij de voordeur hierbij over het hoofd gezien. Bovendien werkt een goed isolerende deur ook tegen geluidsoverlast van buiten. In de warme zomers kan de voordeur ook bijdragen aan het juist binnenhouden van koele lucht. 

Welke soorten voordeuren zijn er en hoe hebben ze invloed op de isolatie van je huis?

Er zijn verschillende soorten voordeuren die energiezuinig zijn. Zo zijn er deuren gemaakt van hout, kunststof of aluminium. Houten deuren worden vaak gezien als milieuvriendelijk, omdat ze biologisch afbreekbaar zijn. Kunststof deuren zijn daarentegen zeer onderhoudsvriendelijk en hebben een lange levensduur. Aluminium deuren robuust en bieden de beste mate van isolatie. Zeker met een kunststof binnenzijde met een isolerende kern van bijna 8 cm dicht, magnetische onderdorpel en een goede afdichting blijven kou, vocht, wind en geluid buiten. Zo geniet jij van het hoogst haalbare wooncomfort. Bekijk hier de accessoires die Knipping biedt

isolerende voordeur stijlen

De afdichtingen op een voordeur en de invloed op een energiezuinig huis

Daarnaast is het belangrijk om een deur te kiezen met goede afdichtingen. Goede afdichtingen zorgen ervoor dat er geen koude lucht naar binnen kan sijpelen. Hierdoor hoeft de verwarming minder hard te werken en bespaar je energie.

Wordt er naar de voordeur gekeken als je een nieuw energielabel aanvraagt?

Jazeker, bij het vaststellen van een nieuw energielabel voor je woning kijkt de zogeheten EPA Adviseur naar je voordeur. Dit komt omdat de voordeur een plek is waar je veel warmteverlies kan hebben. Onder andere om die reden hebben de voordeuren van Knipping standaard triple glas!

Waar let je op bij het kopen van een isolerende voordeur als je energiezuinig wilt wonen?

Als je een nieuwe voordeur koopt, is het verstandig om te kiezen voor een deur met een hoge isolatiewaarde. Dit is vaak aangegeven in de vorm van een U-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie.

Er zijn een aantal zaken waar je op kunt letten bij het kopen van een voordeur als je energiezuinig wilt leven:

  • Isolatie: Een goede isolatie is belangrijk om warmteverlies te voorkomen. Kijk naar de R-waarde, hoe hoger deze waarde is, hoe beter de isolatie.
  • Luchtdichtheid: Een luchtdichte deur voorkomt dat warme lucht naar buiten ontsnapt en koude lucht binnenkomt. Om een koude brug te voorkomen kun je hier ook rekening houden met de soort brievenbus die je wilt gebruiken.
  • Glazing: Een deur met dubbel, of triple glas (zoals bij de deuren van Knipping) is beter dan een deur met enkel glas als het gaat om energie-efficiëntie.
  • Materialen: Bedenkt vooraf welk materiaal je wilt. Zo kun je keizen  voor een deur gemaakt hout of ga voor kunststof of  aluminium, dat zijn deuren die langer meegaan en minder onderhoud nodig hebben.
  • Extra opties: Er zijn ook extra opties, zoals een automatische deur sluiter, die helpt om energie te besparen door de deur automatisch te sluiten wanneer deze wordt geopend.

In samenvatting, een goede voordeur is een belangrijk onderdeel van een energiezuinig huis. Door te kiezen voor een deur gemaakt van duurzame materialen, met een goede isolatie, afdichtingen en luchtdichtheid, kan je energie besparen en bijdragen aan een milieuvriendelijkere leefomgeving.

Ben jij op zoek naar een voordeur die extreem goed isoleert en waarmee je jouw energierekening naar beneden kunt brengen? Kom dan eens langs in onze showroom om de perfecte voordeur voor jouw woning te vinden.

MEER WETEN OVER KOZIJNEN, DEUREN EN DAKKAPELLEN?

Download onze brochure

Volledige naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.