Hoe ventileer je met een dakkapel en waarom is het belangrijk?

Gepubliceerd op: 31 augustus 2021

 

Na het plaatsen van een dakkapel wil je na verloop van tijd niet zien dat er vervelende vochtplekken ontstaan. Ventilatie is daarom van groot belang. Dat geldt voor het hele huis en ook zeker bij dakkapellen. Er zijn meerdere manieren waarop je de ventilatie kunt optimaliseren met een onderhoudsvrij dakkapel.

 


Het ventileren van een woning gaat vaak redelijk automatisch, zeker in de zomermaanden waar je een raam open zet, de deur, al dan niet met een hor, naar de tuin open laat staan of wanneer je een slaapkamerraam op een kier zet. Wist je dat een gemiddeld gezin wel 10 liter vocht per dag moet afvoeren in een woning? Dat is vocht dat we zelf alleen al uitademen of transpireren. En dan komt het douchen, koken en schoonmaken er nog bij. Het is duidelijk, goed ventileren is van uiterst belang bij het onderhoud van jouw woning.

Het is een fabeltje dat ventileren leidt tot hogere stookkosten. Het tegendeel is zelfs waar: in een goed geventileerd huis is de lucht relatief droog en het opwarmen van droge lucht kost minder dan het opwarmen van  vochtige lucht. Goed blijven ventileren dus!

 

Welke problemen ontstaan in een slecht geventileerde ruimte?

Onvoldoende ventilatie kan mogelijk tot schimmels, huisstofmijt maar ook verschillende gezondheidsklachten leiden. Je kunt vaker benauwd worden, je vermoeider voelen of astma en allergieën kunnen opspelen. In het allerergste geval kan in een slecht geventileerde woning koolmonoxidevergiftiging plaatsvinden.

 

Hoe kun je een zolder met een dakkapel ventileren?

Houd bij het laten maken van een dakkapel rekening met de ventilatie. Dit kun je bijvoorbeeld doen door gebruik te maken van een ventilatierooster. Of door draai-kiepramen te nemen die je op een kier kunt laten staan, bij Knipping raden we echter, draaikiepramen met 5 kiepstanden, secu ventilatie of dag- en nachtventilatie aan. Hierdoor zijn roosters meestal niet nodig.

 

Secu ventilatie

Deze veiligheids ventilatie is een goed en gezond alternatief voor ventilatieroosters. Met de secu-ventilatie kun je het raam in de kleine secu ventilatiestand zetten. Van buitenaf lijkt het alsof het raam gesloten is, terwijl het raam in ventilatiestand geopend staat. Hiermee voldoet het raam ook direct aan het Politie Keurmerk Veilig wonen.

 

Dag- en nachtventilatie

Je kunt ook kiezen voor dag- en nachtventilatie. In het raam neemt Knipping dan een smalle verticale strook op. Aan de buitenzijde is deze zodanig afgeschermd dat inbrekers geen toegang tot de woning kunnen krijgen. Aan de binnenkant kun je effectief ventileren door de smalle strook te openen. Ook dit ventilatieraam is zo geconstrueerd, dat het voldoet aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Bovendien is het uitgerust met een inzethor, waardoor ventileren geen ruimte geeft voor ongedierte.

De dakkapellen van Knipping zijn van maritieme kwaliteit en worden 100% op maat gemaakt. De kunststof aan de binnenkant isoleert de dakkapel extra goed. Door juiste montage en afdichting geniet je van een perfect geïsoleerd dakkapel waarbij je de warmte binnen houdt wanneer het ertoe doet. Daarnaast bieden de dakkapellen veilige ventilatiemogelijkheden waardoor ventilatieroosters vaak niet eens nodig zijn. Een bijkomend voordeel is dat de dakkapellen hierdoor het Politiekeurmerk Veilig Wonen hebben wat ze inbraakveilig maakt.

Meer leren over de dakkapellen van knipping? Kom eens langs in de showroom!

MEER WETEN OVER KOZIJNEN, DEUREN EN DAKKAPELLEN?

Download onze brochure

Volledige naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.