Een schuifpui kiezen waar let je allemaal op?

Gepubliceerd op: 1 augustus 2023

schuifpui kiezen

Een schuifpui kiezen voor jouw woning kan een hele uitdaging zijn. Er zijn immers zo veel opties! Of je nu je huis wil opwaarderen, je leefruimte wil vergroten of meer natuurlijk licht wil binnenlaten, een schuifpui is een uitstekende toevoeging aan je woning. Laten we eens kijken naar de belangrijke overwegingen die je moet maken bij het kiezen van de juiste schuifpui.


1. Isolatie: HR++ of HR+++?

Bij het kiezen van de beglazing voor je schuifpui is isolatie een cruciaal aspect. Hierbij kun je kiezen tussen HR++ (tweelaags) en HR+++ (Triple glas). Hoewel beide opties betere isolatie bieden dan standaard dubbel glas, heeft HR+++ glas een aanzienlijk hogere isolatiewaarde, aangeduid als Ug-waarde, van slechts 0,6 vergeleken met 1,1 voor HR++ glas. Dit betekent dat HR+++ glas 50% beter isoleert dan HR++ glas.

Lees ook: Neem jij tuindeuren of een schuifpui? Dit zijn de voor- en nadelen!

Hoewel Triple glas de warmte efficiënter binnenhoudt, kan het in de ochtend aan de buitenzijde beslaan vanwege het grote temperatuurverschil. Desondanks is dit een indicatie dat de ruit goed geïsoleerd is.

2. Afmetingen van de schuifpui: 2-delige, 3-delige of 4-delige?

De breedte van de plaats waar de schuifpui moet komen, bepaalt het aantal panelen in de schuifpui. Voor relatief smalle breedtes tot ongeveer 3 meter is een 2-delige schuifpui een goede optie, omdat deze de minste tussenstijlen heeft en dus meer zicht op de tuin biedt. Bij grotere breedtes, vanaf 4-5 meter, kan een 4-delige schuifpui een mooie optie zijn voor een ruime doorgang met voldoende glasoppervlak.

3. Materiaalkeuze: Kunststof, hout of aluminium?

Bij het kiezen van het materiaal voor je schuifpui zijn er drie populaire opties: kunststof, hout en aluminium.

Kunststof

Kunststof schuifpuien zijn geliefd vanwege hun gebruiksgemak en uitstekende isolatiewaarden. Ze vergen weinig onderhoud en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Hout

Een houten schuifpui heeft een warme, authentieke uitstraling en past goed bij klassieke en landelijke woningen. Het nadeel is echter het onderhoud, omdat schilderen vanwege de schuivende delen een flinke klus kan zijn.

Aluminium

Aluminium schuifpuien hebben een moderne, minimalistische uitstraling die goed past bij eigentijdse woningen. Het nadeel is echter de lagere isolatiewaarde, vooral in vergelijking met kunststof.

4. Beschikbare ruimte op het terras: Overweging voor tuindeuren

Als je terras beperkte ruimte heeft, overweeg dan ook tuindeuren als een alternatieve optie. Tuindeuren kunnen een meer authentieke uitstraling geven en zijn perfect als je graag de buitenruimte bij je woonkamer wilt betrekken.

5. Gewenste uitstraling: Standaard, personalisatie en kleur

Een standaard schuifpui heeft van nature een strakke uitstraling, maar je kunt het meer personaliseren door bijvoorbeeld verticale roeden toe te voegen. Ook de kleurkeuze kan de uitstraling beïnvloeden. Standaard wit of crème zorgt voor een rustige uitstraling, terwijl grijs of zwart een industriële en robuuste look creëert.

6. Accessoires op maat voor jouw woonbehoeften

Een schuifpui kan volledig worden afgestemd op jouw persoonlijke woonbehoeften en voorkeuren. Er zijn verschillende accessoires beschikbaar om jouw schuifpui functioneler en comfortabeler te maken.

Screenlines voor optimale licht- en zonwering

Screenlines zijn een uitstekende optie om het binnenklimaat van jouw huis te reguleren. Deze dunne, lichte strips worden tussen het glas van de schuifpui geplaatst en bieden optimale wering van licht en zon. Hierdoor kun je genieten van voldoende daglicht zonder overmatige hitte en schitteringen. Bovendien zijn screenlines gemakkelijk schoon te maken, aangezien ze zich tussen het glas bevinden.

Plissé hordeur: Geniet van frisse lucht zonder insecten

Een plissé hordeur is een handige accessoire voor jouw schuifpui, vooral in de warmere maanden. Het stelt je in staat om de schuifpui open te zetten en te genieten van een frisse luchtstroom, terwijl ongewenste insecten buiten blijven. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over vervelende muggen of vliegen in huis. De plissé hordeur is eenvoudig te bedienen en neemt weinig ruimte in beslag.

Warmtewerend glas: Comfortabel genieten van je tuin

Als je schuifpui veel zonlicht vangt en je huis daardoor oncomfortabel warm wordt, dan is warmtewerend glas een uitstekende oplossing. Dit speciale glas blokkeert maar liefst 72% van de stralingswarmte, waardoor je het hele jaar door van je tuin kunt genieten met de gordijnen open. Dit vermindert niet alleen het risico op oververhitting in de zomer, maar helpt ook om je huis in de winter beter geïsoleerd te houden.

Maatwerk naar jouw wensen

Een schuifpui kan op maat worden gemaakt, zodat je alle gewenste accessoires kunt toevoegen. Of je nu kiest voor een basisuitvoering of een meer uitgebreide schuifpui met diverse accessoires, het is belangrijk om te overwegen welke functionaliteiten het beste passen bij jouw levensstijl en behoeften.

Het kiezen van een schuifpui: een prachtige toevoeging voor je huis

Het kiezen van de juiste schuifpui voor je huis vereist wat overweging, maar het is de moeite waard om aandacht te besteden aan de isolatie, afmetingen, materiaalkeuze en gewenste uitstraling. Een schuifpui kan een prachtige toevoeging zijn aan je huis, waardoor je niet alleen van meer daglicht en een ruimer gevoel kunt genieten, maar ook je energie-efficiëntie kunt verbeteren. Denk goed na over je behoeften en stijlvoorkeuren, en neem de tijd om de perfecte schuifpui te vinden die bij jouw levensstijl past!

Misschien kun je nog wat inspiratie gebruiken, neem dan vooral een kijkje op ons moodboard. Of download onze brochure waarin je alles over de producten van Knipping kunt leren.

MEER WETEN OVER KOZIJNEN, DEUREN EN DAKKAPELLEN?

Download onze brochure

Volledige naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.