Kozijnen: hout, aluminium of kunststof. Wat past bij jouw woning?

Gepubliceerd op: 12 april 2021

Houten kozijnen, aluminium kozijnen of kunststof kozijnen? Wat is het verschil? Wat zijn de kosten en wat past bij jouw woning? Je bent toe aan nieuwe kozijnen, deuren of dakkapellen maar welk materiaal moet je kiezen? De keuzes zijn tegenwoordig een stuk uitgebreider dan vroeger. Je kunt nu niet alleen kiezen uit verschillende soorten hout, maar ook nog eens uit aluminium en kunststof. Wij helpen graag met het maken van de beste keuze voor jouw wensen  

Welke materialen worden het vaakst gebruikt voor kozijnen?

Van oudsher werden kozijnen gemaakt van hout, maar tegenwoordig kun je ook kiezen voor kunststof kozijnen of aluminium kozijnen. Bij Knipping bieden we bijvoorbeeld een unieke combinatie waarbij kunststof aan de binnenzijde van het kozijn wordt gebruikt en aluminium aan de buitenzijde. Deze combinatie zorgt ervoor dat je aan de buitenzijde van het kozijn kunt kiezen uit meer dan 220 verschillende kleuren en verschillende stijlen. De kunststof binnenzijde is daarbij zeer sterk en daardoor inbraakveilig. De combinatie kent tevens een hoge isolatiewaarde, rot niet en is onderhoudsvriendelijk. Houten kozijnen worden nog wel gekozen door mensen die vinden dat hout past bij het karakter van de woning. Daarnaast zijn er verschillen in de aanschafprijs.  

Hoe lang gaan houten- en kunststof kozijnen mee?

Zowel houten kozijnen als kunststof kozijnen kunnen erg lang mee. Maak je jouw kozijnen zo nu en dan schoon? Schilder je de houten kozijnen en heb je geen last van schade door bijvoorbeeld inbraak? Dan kun je er gerust vanuit gaan dat de kozijnen heel je leven mee gaan. Als je meer wilt weten over hoe lang de kozijnen van de hoogste kwaliteit blijven, lees dan vooral ook de blog: ‘Hoe lang gaan kunststof kozijnen mee?’ Houten kozijnen vereisen echter wel meer onderhoud, en wanneer de kozijnen rot raken kan dat een erg nadelige invloed hebben op hoe lang de kozijnen meegaan.  
Houten kozijnen kunnen rotte plekken vertonen. Dit kun je opvullen maar de kozijnen vergen dan veel tijd en moeite om te onderhouden.
 

Hoeveel onderhoud hebben de verschillende soorten kozijnen nodig?

Houten kozijnen hebben aanzienlijk meer onderhoud nodig dan kunststof kozijnen. Bij de kunststofkozijnen is het simpelweg een kwestie van een doek of een spons over het kozijn en ze kunnen er weer een hele tijd tegenaan. Sommige mensen kiezen echter voor houten kozijnen omwille van het karakter, dat kan een goede keuze zijn, maar bedenk dan wel dat houten kozijnen veel meer onderhoud verlangen. Zo moeten ze om de paar jaar opnieuw geschilderd worden, kunnen ze gaan rotten en gaan ze makkelijker kapot in het geval van bijvoorbeeld inbraak. Daarnaast zie je na verloop van tijd dat oude houten kozijnen afbladeren. Helemaal netjes ziet dat er niet uit. Hoewel hout dus prima bij het karakter van het huis kan passen, vergt het wel iets meer moeite om het geheel netjes te houden op de lange termijn. Kunststofkozijnen gaan doorgaans heel je leven mee.  
Twee voorbeelden van de Knipping Kozijnen; het Timeless Kozijn (links) en het Nostalgie Kozijn (rechts)
 

Wat is het verschil in prijs tussen houten en kunststof kozijnen?

Hoewel de aanschafprijs van hout als grondstof tijdens de corona-crisis omhoog gegaan is kan historisch gezien gesteld worden dat hout een redelijk goedkoop materiaal is. Zodoende zijn houten kozijnen (vaak) goedkoper dan bijvoorbeeld volkomen aluminium kozijnen. Het goedkoopst is echter veelal een volledig kunststofkozijn. Een unieke combinatie is kunststof met aluminium schaaldelen. Deze combinatie is inbraakveilig, isoleert goed en blijft heel je leven van goede kwaliteit. De prijs ligt gemiddeld gezien iets hoger dan wanneer je volledige kunststof kozijnen zou nemen.  

Wat isoleert beter? Houten kozijnen of kunststof kozijnen?

Hoe goed de kozijnen isoleren hangt af van enkele factoren. Denk aan de kwaliteit van de plaatsing, welk type glas gebruikt is en of de kozijnen schade vertonen. Ga ervanuit dat de kozijnen goed geplaatst zijn en gebruik gemaakt wordt van dubbelglas. Dan kan gekeken worden naar de zogeheten U-waarde van de kozijnen. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het kozijn isoleert. Bij houten kozijnen wordt gesproken van een U-waarde van 2,4. Aluminium 2,6 en kunststof 1,8. Ben jij klaar voor nieuwe kozijnen en wil je graag meer leren over de mogelijkheden? We ontvangen je bij Knipping graag in de showroom om de producten verder toe te lichtten. Lees ook onze blog ”Kozijnen vervangen, hoe doe je dat?” Of lees ons gratis e-boek ”Tijd voor nieuwe kozijnen? Dit is alles wat jij moet weten!”

MEER WETEN OVER KOZIJNEN, DEUREN EN DAKKAPELLEN?

Download onze brochure

Volledige naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.