Kunststof of aluminium kozijnen: de voor- en nadelen

Gepubliceerd op: 13 maart 2023

Aluminium kozijnen: voor- en nadelen

Voordat je nieuwe kozijnen aanschaft wil je natuurlijk goed op de hoogte zijn van de voor- en nadelen van verschillende soorten kozijnen. Hieronder vind je de voor- en nadelen van aluminium kozijnen. In een later artikel vergelijken we aluminium versus hout en aluminium versus kunststof en benadrukken we de unieke combinatie van aluminium en kunststof.


Wat zijn de voordelen van aluminium kozijnen tegenover kunststof?

De aanschaf van nieuwe kozijnen kan een flinke investering betekenen. Daarom wil je vooraf een goede overweging maken tussen de verschillende beschikbare materialen. Aluminium kozijnen hebben enkele unieke eigenschappen waardoor ze verschillende voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld stalen of houten kozijnen hebben. Ze zijn daarnaast de laatste jaren steeds populairder geworden vanwege hun duurzaamheid, energie-efficiëntie en stijlvolle uitstraling. Van energiebesparing tot veiligheid en flexibiliteit in ontwerp, er zijn tal van redenen waarom aluminium kozijnen de voorkeur genieten boven traditionele kozijnen van andere materialen.

Lees ook: Kunststof kozijnen: alles wat je moet weten

Aluminium kozijnen isoleren goed

Aluminium isoleert beter dan hout, maar slechter dan kunststof. Bij aluminium kozijnen bepaald de u-waarde de mate van isolatie: de mate waarin warmte of kou wordt doorgelaten. Hoe lager de u-waarde, hoe beter de isolatie.

Aluminium en kunststof kozijnen nemen geen vocht op

Aluminium kozijnen nemen geen vocht op. Hierdoor roesten of rotten ze niet. Daarnaast zullen aluminium kozijnen niet uitzetten of krimpen als de luchtvochtigheid of het weer verandert.

Aluminium kozijnen zijn stevig

Van nature is aluminium niet vatbaar voor UV-straling. Daarbij krijgen ze tijdens de productie nog eens een extra beschermende laag mee, waardoor ze nog steviger zijn. Zo vervormen ze niet en zijn ze niet vatbaar voor weersinvloeden, zoals warmte en kou. De aluminium kozijnen kunnen voorzien worden van een coating van maritieme kwaliteit. Hierdoor maakt zelfs zand of een zoute lucht nabij de zee geen indruk op de kozijnen.

Eenvoudig in onderhoud

Je hoeft aluminium kozijnen niet om de paar jaar te schilderen en maakt ze gemakkelijk schoon tijdens het ramen lappen. Aluminium trekt geen vuil aan, omdat het niet elektrostatisch is. Daarom is grondige schoonmaak niet regelmatig nodig. Ook de kosten van het onderhoud liggen hierdoor laag. Een schilder kost al snel een paar duizend euro, zeker als je een vrijstaande woning met veel kozijnen hebt. Ten slotte zijn goede schilders steeds schaarser aan het worden. Dus jij hoeft met aluminium kozijnen niet op zoek naar die ene schilder die vakmanschap aflevert én beschikbaar is!

Aluminium met kunststof is super duurzaam

Het aanbod aluminium in de aardbodem is onuitputtelijk en herbruikbaar. Je kunt aluminium kozijnen demonteren. Dit maakt het zowel duurzaam als milieuvriendelijk, want het aluminium is 100% herbruikbaar. Bij Knipping geloven we dat het onze verantwoordelijkheid is om zo duurzaam mogelijk te ontwikkelen en onze uitstoot te verminderen voor een mooiere toekomst voor volgende generaties. Voor meer informatie over hoe wij werken aan duurzame producten lees je meer op onze pagina over duurzaamheid.

Makkelijk te repareren

Reparatie van aluminium kozijnen is eenvoudig. Om krassen te voorkomen, is het verstandig om uw kozijnen te waxen. Als er toch krassen of deuken in zitten, is dit gemakkelijk te verhelpen met schuren of polijsten.

Wat zijn de nadelen van aluminium en kunststof kozijnen?

Ieder voordeel heeft zijn nadeel. Zo geldt dat ook voor aluminium. Gelukkig zijn we met vernuftige technieken tegenwoordig in staat om veel van deze nadelen om te toveren in voordelen.

Aluminium mag niet in direct contact staan met bepaalde grondstoffen

Dit geldt voor koper, lood, kalk, cement, hout en staal, uitgezonderd roestvrij staal. De oplossing gelukkig simpel: het plaatsen van beschermingslagen.

Aluminium en kunststof kozijnen zijn moeilijk te verven

Verf hecht niet aan aluminium. De kleur die je kiest is dus de kleur die blijvend is. Dit houdt wel in dat je de kozijnen niet meer hoeft te verven.

De aanschafkosten van aluminium en kunststof kozijnen zijn hoger

Ja, de aanschafkosten zijn aan de hoge kant. Hoger dan bijvoorbeeld hout. De onderhoudskosten zijn echter veel minder. Je maakt bijvoorbeeld geen kosten meer voor verf of voor een schilder.

Uniek: aluminium kozijnen met kunststof basis

Knipping levert kozijnen met een kunststofbasis en schaaldelen van aluminium. Deze combinatie brengt alle voordelen van kunststof en alle voordelen van aluminium samen. Enkele voordelen zijn bijvoorbeeld:

  • Deze kozijnen zijn uitstekend isolerend dankzij de kunststof basis
  • Ze zijn enorm stevig en inbraakveilig dankzij de aluminium schaaldelen
  • De kozijnen zijn leverbaar in iedere gewenste kleur (keuze uit meer dan 220 RAL-kleuren)
  • De kozijnen zijn beschikbaar in vele stijlen zodat ze altijd passen bij de woning

Is de combinatie kunststof en aluminium iets voor jou?

Wij voorzien je graag van goed advies. Daarom nodigen wij je uit om vrijblijvend een kijkje te komen nemen in één van onze showrooms.
Bezoek onze showroom »

MEER WETEN OVER KOZIJNEN, DEUREN EN DAKKAPELLEN?

Download onze brochure

Volledige naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.