Hefschuifpui of kiepschuifpui? Dit zijn de voor- en nadelen van beide schuifpuien

Gepubliceerd op: 15 juli 2023

Hefschuifpui of kiepschuifpui

Wat zijn eigenlijk de verschillen tussen een hefschuifpui en een kiepschuifpui? Wat past beter bij jouw woning? En welke voordelen en nadelen hebben ze ten opzichte van elkaar? Laten we eens inzoomen op de eigenschappen van beide en de verschillen tussen een hefschuifpui en een kiepschuifpui.


Bij het kiezen van een nieuwe schuifpui voor je huis, is het belangrijk om de juiste keuze te maken tussen een hefschuifpui en een kiepschuifpui. Hoewel beide varianten een schuifmechanisme hebben, hebben ze opvallende verschillen in hun functionaliteit en eigenschappen. Laten we eens inzoomen op de kenmerken van beide opties en de voor- en nadelen vergelijken.

Lees ook: Een schuifpui kiezen waar let je allemaal op?

Verschillen in Schuifmechanisme tussen een hefschuifpui of kiepschuifpui

Het belangrijkste onderscheid tussen een kiepschuifpui en een hefschuifpui ligt in hun schuifmechanismen.

 1. Kiepschuifpui: Deze kan op twee manieren worden geopend – in een kiepstand voor ventilatie of volledig geopend als een traditionele schuifdeur. In de kiepstand kantelt de deur lichtjes naar binnen, wat zorgt voor frisse lucht zonder de deur volledig te openen.
 2. Hefschuifpui: Bij het openen van een hefschuifpui komt de deur een paar centimeter omhoog, waarna deze soepel over een rail kan worden geschoven. Hierdoor is het openen en sluiten van de deur moeiteloos, zelfs bij zeer grote deuren.

Voordelen van een Hefschuifpui

 1. Licht en Optimaal Gebruiksgemak: Met de hefboom komt de schuifpui omhoog op wielen, waardoor deze met één vinger te bedienen is. Het vergt weinig kracht om de deur soepel te openen en te sluiten.
 2. Lage Onderdorpel: Hefschuifpuien hebben meestal een lage onderdorpel, waardoor drempelloze toegang mogelijk is, wat handig is voor bijvoorbeeld rolstoelgebruikers.
 3. Ventilatiemogelijkheden zonder roosters: Hefschuifpuien van Knipping sluiten standaard af met 4 sluitnokken, waardoor ventilatie zonder roosters mogelijk is.
 4. Maatwerkopties: Hefschuifpuien zijn verkrijgbaar in 2-, 3- en 4-delige configuraties, waardoor je kunt kiezen wat het beste bij je wensen en de beschikbare ruimte past.

Voordelen van een Kiepschuifpui

 1. Perfecte Ventilatiemogelijkheden: De kiepstand maakt het mogelijk om frisse lucht binnen te laten zonder de deur volledig te openen, waardoor het ideaal is voor bijvoorbeeld slaapkamers die grenzen aan een balkon.
 2. Authentieke Look: Een kiepschuifpui kan een authentieke en charmante uitstraling geven aan je woning.

Nadelen van een Hefschuifpui

 1. Bediening: In vergelijking met een kiepschuifpui kan de bediening van een hefschuifpui als eenvoudiger worden ervaren, omdat deze over het algemeen soepeler glijdt.

Nadelen van een Kiepschuifpui

 1. Zwaardere Bediening: Het openen en sluiten van een kiepschuifpui kan zwaarder zijn dan bij een hefschuifpui, vooral bij grotere deuren.
 2. Onderhoud: De wielstellen van een kiepschuifpui zijn gevoeliger en kunnen na verloop van tijd vervangen moeten worden.
 3. Hoge Onderdorpel: De hoge onderdorpel kan een obstakel vormen bij het betreden van de ruimte.

Bij het kiezen tussen een hefschuifpui en een kiepschuifpui is het essentieel om rekening te houden met de gebruiksgemak, ventilatiemogelijkheden, uitstraling en beschikbare ruimte. Beide opties hebben hun sterke punten en verschillen, en de beste keuze hangt af van jouw persoonlijke woonbehoeften en voorkeuren.

Misschien kun je nog wat inspiratie gebruiken, neem dan vooral een kijkje op ons moodboard. Of download onze brochure waarin je alles over de producten van Knipping kunt leren.

MEER WETEN OVER KOZIJNEN, DEUREN EN DAKKAPELLEN?

Download onze brochure

Volledige naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.