Welke glassoorten voor kozijnen en deuren zijn er?

Gepubliceerd op: 23 maart 2021

Bij de aankoop van nieuwe kozijnen of deuren vraagt u zich misschien af welke ramen geschikt zijn voor de door u gekozen kozijnstijl, het type huis en uw budget. Welke glassoorten isoleren bijvoorbeeld het beste? Welk glas is warmtewerend en welk raam is inbraakveilig? Knipping kozijnen worden standaard geleverd met HR++ glas. Dit glas heeft een prima isolatiewaarde en is van goede kwaliteit, maar laten we eens verder kijken naar welke opties er zijn. 

HR++ glas zal kwalitatief gezien aan de meeste wensen voldoen. Het kan echter zijn dat u meer uit uw glas wilt halen. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor glas-in-lood in de bovenlichten of warmtewerend glas aan de zonnige kant van uw woning.

 

Welke glassoorten zijn er?

Dit zijn de meest voorkomende glassoorten:

 

 • HR++ dubbelglas
 • HR+++ trippelglas
 • Warmtewerend glas
 • Glas in lood
 • Ornament-, decoratieglas
 • Gematteerd glas
 • Veiligheidsglas
 • Geluidswerendglas
 • Brandwerendglas

Laten we de glassoorten voor kozijnen in meer detail bekijken.

 

Wat is HR+++ trippelglas?

HR+++, oftewel trippelglas heeft 30% minder warmteverlies dan HR++ glas en is extra geluidwerend. Deze glassoort is daarom ook uitermate geschikt voor een energieneutrale woning of voor een passiefhuis. Dit glas heeft tevens de laagste U-waarde. Wat dat inhoudt? Hoe lager de U-waarde, hoe minder energie en warmte het glas door zal laten. Dit zorgt voor een comfortabel binnenklimaat.

 

 • 30% minder warmteverlies
 • Extra geluidwerend
 • Laat minder energie en warmte door (lagere U-waarde)
 • Zorgt voor een constante, comfortabele temperatuur in huis
 • Toepasbaar op alle kozijnmodellen

 

 

Wat is warmtewerend glas?

Warmtewerend glas is uitermate geschikt voor ramen aan de zonnige kant van de woning. Het houdt 72% van de zonnewarmte buiten, waardoor overige zonwering zo goed als overbodig wordt. De 28% die wel binnenkomt, zorgt voor een comfortabel binnenklimaat.

 

 

Wat is glas in lood?

Vroeger werd glas-in-lood gebruikt omdat men nog geen raam uit één stuk glas kon maken. Nu is het een extra manier om de stijl van uw woning te definiëren.

Bij Knipping leveren we glas-in-lood in vele uitvoeringen en we plaatsen het altijd tussen isolatieglas.

 

 • Verkrijgbaar in gebrandschilderde uitvoering
 • Ook mogelijk tussen isolatieglas
 • Past het beste bij de kozijnmodellen Classic, Timeless en Nostalgie

 

 

Wat is ornamentglas of decoratieglas?

Bij ornamentglas kunt u onder andere kiezen uit Melkglas, Chinchilla glas, Madras Uadi Weiss glas en IJsbloemenglas. Handig bij ramen waar u geen inkijk wilt hebben, bijvoorbeeld vanwege privacy.
Daarnaast kunt u natuurlijk kiezen voor ornamentglas, omdat u het mooi vindt. Zoals gewerkt glas of gekleurd glas.

 

 

 

Wat is gematteerd glas?

Gematteerd glas is, net als ornamentglas, handig bij ramen waarbij u geen inkijk wilt hebben. U kunt ook kiezen voor gematteerd glas met een doorzichtige rand eromheen (van bijv. 2,5 cm), half-gematteerd glas (bijv. alleen de onderkant) of strepenglas. Zo heeft u vrij zicht als u staat, maar geen inkijk als u zit of ligt. Ook erg handig bij uw voordeur.

 

 

Wat is veiligheidsglas?

Veiligheidsglas bestaat uit meerdere lagen glas gescheiden door een transparante kunststof laag. Dankzij deze kunststof laag komen inbrekers moeilijk of niet door het glas heen.

Veiligheidsglas zorgt voor doorvalbeveiliging, is vaak ook geluiddempend en houdt het de meeste vormen van UV-straling tegen.

 

 

Wat is geluidswerend glas?

Rust in huis. Minder geluiden van de openbare weg voor uw woning, minder geluid van de buren en niet het gevoel dat de auto’s in de straat door uw woonkamer rijden. Met geluidswerend glas kunt u rekenen op absolute sereniteit. Bij geluidswerend glas zit er een transparante folie tussen de verschillende lagen glas. Deze folie maakt het raam geluiddempend. Bijkomend voordeel is dat dit glas minder snel breekt, omdat de scherven aan de folie blijven plakken.

 

 

Wat is brandwerend glas?

Brandwerend, of brandvertragend, glas heeft als voornaamste functie het vertragen van branddoorslag of -overslag. Brandwerend glas heeft een extreem hoge thermische stabiliteit en barst niet bij langdurige hitte.

Brandwerend glas bestaat in verschillende classificaties. Van goed naar uitstekende kwaliteit:

 

 

Weet u al welke glassoort u in uw kozijnen wilt hebben?

Bent u toe aan nieuwe kozijnen voor uw woning en weet u welk glas u wilt, maar nog niet welke stijl kozijnen u precies wilt hebben? En wat zijn ook alweer de voordelen van kunststofkozijnen ten opzichte van houten kozijnen? Download ons nieuwe e-boek ‘Tijd voor nieuwe kozijnen, alles wat jij moet weten!’ en ga direct van start met het kiezen van nieuwe kozijnen voor uw woning!

MEER WETEN OVER KOZIJNEN, DEUREN EN DAKKAPELLEN?

Download onze brochure

Volledige naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.