Aluminium kozijnen: waarom je daarvoor zou kiezen

Gepubliceerd op: 20 april 2023

Aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen, waarom zou je daarvoor kiezen? Of het nu gaat om raamkozijnen of deurkozijnen: bij het kiezen van nieuwe kozijnen voor je woning zijn veel verschillende materialen beschikbaar. Zo kun je kiezen voor hout, kunststof en aluminium. Maar, waarom zou je voor aluminium kozijnen gaan? Wat zijn de voordelen? Wat kosten aluminium kozijnen en welk onderhoud hebben ze nodig?


Wat kosten aluminium kozijnen? 

De kosten van aluminium kozijnen zijn afhankelijk van een aantal factoren, waaronder:

  • Formaat: De prijs per vierkante meter is lager voor kleinere kozijnen dan voor grotere kozijnen.
  • Type glas: HR++ glas is duurder dan HR+ glas.
  • Aantal ramen en deuren: Hoe meer ramen en deuren je hebt, hoe hoger de totale kosten zullen zijn.
  • Extra’s: Extra’s, zoals ventilatieroosters of horren, kunnen de kosten ook verhogen.

In het algemeen kosten aluminium kozijnen gemiddeld tussen de € 900 en € 1.100 per vierkante meter. Dit is inclusief montage en HR++ glas.

Lees ook: Kunststof kozijnen: alles wat je moet weten

Wat voor onderhoud hebben aluminium kozijnen nodig? 

Aluminium kozijnen zijn zeer onderhoudsarm. Je hoeft ze niet te schilderen of lakken, en ze zijn gemakkelijk schoon te maken.

Schoonmaken

Aluminium kozijnen kun je het beste schoonmaken met lauw water en een zachte doek. Gebruik geen schuursponzen of schurende middelen, want deze kunnen de laklaag beschadigen.

Onderhoud van het hang- en sluitwerk

Het hang- en sluitwerk van je aluminium kozijnen moet je regelmatig controleren en smeren. Zo blijft het goed werken en voorkom je dat je kozijnen gaan klemmen

Hoe duurzaam zijn aluminium kozijnen?

Aluminium kozijnen zijn zeer duurzaam. Ze zijn bestand tegen weersinvloeden, zoals regen, wind en sneeuw, en ze roest niet. Aluminium is ook een sterk en stabiel materiaal, waardoor het goed bestand is tegen inbraak.

Aluminium kozijnen kunnen tot wel 50 jaar meegaan, wat betekent dat je ze niet vaak hoeft te vervangen. Dit kan je geld besparen op de lange termijn.

Natuurlijk is de duurzaamheid van aluminium kozijnen ook afhankelijk van de kwaliteit van de kozijnen.

In welke stijlen zijn aluminium kozijnen beschikbaar?

Aluminium kozijnen bieden veel mogelijkheden op het gebied van stijl en ontwerp. Aluminium is een zeer veelzijdig materiaal dat in verschillende vormen kan worden gegoten, en het kan worden geverfd of geanodiseerd om aan te passen aan de stijl van de woning. Hieronder vind je een aantal stijlen die mogelijk zijn met aluminium kozijnen:

Moderne stijl: Aluminium kozijnen passen perfect bij moderne architectuur. De strakke lijnen van aluminium kozijnen geven een minimalistische en industriële look. Deze stijl wordt vaak gekenmerkt door grote, glazen panelen en schuifdeuren die naadloos in het kozijn passen.

Klassieke stijl: Aluminium kozijnen kunnen ook worden ontworpen om bij klassieke of traditionele woningen te passen. Aluminium kan worden bewerkt om lijnen te creëren die overeenkomen met klassieke kozijnen, zoals vakverdelingen en profileringen. Het kan ook worden geverfd in warme kleuren om de klassieke uitstraling te versterken.

Industriële stijl: Aluminium kozijnen worden vaak gebruikt in industriële gebouwen vanwege hun duurzaamheid en stevigheid. Maar ook in een woning kan een industriële look gecreëerd worden door het gebruik van aluminium kozijnen. Het materiaal past goed bij baksteen en beton en kan worden gecombineerd met glas en staal voor een stoere uitstraling.

Eigentijdse stijl: Aluminium kozijnen kunnen ook worden aangepast om bij eigentijdse woningen te passen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van slanke profielen om een ​​lichte en luchtige uitstraling te creëren. De kozijnen kunnen in verschillende kleuren worden geverfd, zodat ze naadloos aansluiten bij de rest van de woning.

Kortom, aluminium kozijnen bieden veel mogelijkheden op het gebied van stijl en ontwerp. Door de veelzijdigheid van het materiaal en de verschillende afwerkingen, kunnen aluminium kozijnen aan vrijwel elke woning worden aangepast.

Is de combinatie kunststof en aluminium iets voor jou?

Wij voorzien je graag van goed advies. Daarom nodigen wij je uit om vrijblijvend een kijkje te komen nemen in één van onze showrooms.

Eerst meer informatie?

Ben jij al overtuigd? Of wil je meer leren over de kozijnen en de andere producten van Knipping? Download dan onze brochure.

MEER WETEN OVER KOZIJNEN, DEUREN EN DAKKAPELLEN?

Download onze brochure

Volledige naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.