Op zoek naar een nieuwe voordeur: waar let je op?

Gepubliceerd op: 15 augustus 2023

nieuwe voordeur

Ben jij op zoek naar een nieuwe voordeur voor jouw woning? Dan zoek je vast inspiratie, tips en informatie over wat mogelijk en beschikbaar is. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos, laten we daarom eens kijken naar de belangrijkste punten. Zo weet jij dat je een weloverwogen beslissing neemt bij de aanschaf van je nieuwe voordeur. 


Wat zijn de kosten van een voordeur inclusief montage?

De kosten van een nieuwe voordeur kunnen onwijs variëren. Je kunt bij de lokale bouwmarkt al voor 600 euro een standaard voordeur halen. Maar, zoals je misschien al vermoed, betekent dat wel dat je krijgt waar je voor betaalt. Bij dergelijke deuren zijn de mogelijkheden om de deur aan te passen gering. En je loopt zelf met de deur onder je arm de deur uit, waardoor je de montage zelf moet doen. Dergelijke deuren van bijvoorbeeld massief hardhout vergen een handige doe het zelver die het ook niet erg vind om de deur op termijn weer te vervangen of zelf te onderhouden. 

Wil jij een voordeur die op maat gemaakt is? Voorzien is van accessoires naar keuze? En van de hoogst mogelijke kwaliteit? Dan loopt de prijs natuurlijk op. Van bedragen tot 4.000 euro tot 10.000 euro, je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. 

Lees ook: Eiken voordeuren, kunststof voordeuren of aluminium voordeuren? Welke keuze moet ik maken?

Hoe lang duurt het plaatsen van een voordeur?

De montage van een voordeur kan vrij snel plaatsvinden. Een dagdeel is voldoende. Soms kan een voordeur al binnen twee uur gemonteerd zijn.

Heb je een vergunning nodig voor het vervangen van een voordeur?

Meestal is een vergunning voor een nieuwe voordeur niet nodig. Heb jij een beeldbepalend pand of zelfs een monumentaal pand? Dan is het goed om te bekijken wat de regels bij jouw gemeente zijn, hier geldt namelijk vrijwel altijd dat een vergunning nodig is. Ook is het goed om je vooraf te verdiepen in de omgevingsvergunning die nodig kan zijn als de voordeur van de woning zichtbaar is vanaf openbaar toegankelijk gebied. 

Als je twijfelt of je een vergunning nodig hebt voor het vervangen van een voordeur, is het verstandig om contact op te nemen met je gemeente. Zij kunnen je vertellen of je een vergunning nodig hebt en hoe je deze kunt aanvragen.

Hoe breed mag een voordeur eigenlijk zijn?

Er zijn enkele regels aan de formaten van voordeuren in Nederland. Deze regels zijn vastgelegd in het Bouwbesluit 2012.

In het Bouwbesluit is bepaald dat de vrije breedte van een deur in een woonfunctie ten minste 0,80 meter moet zijn. De vrije hoogte van een deur in een woonfunctie moet ten minste 2,00 meter zijn.

Daarnaast is er een regel die de minimale breedte van een voordeur in een woonfunctie vastlegt. Deze regel is echter alleen van toepassing op voordeuren die zichtbaar zijn vanaf openbaar toegankelijk gebied. In dat geval moet de breedte van de deur ten minste 1,00 meter zijn.

Deze regels zijn bedoeld om te zorgen dat voordeuren voldoende toegankelijk zijn voor mensen met een beperking.

In de praktijk worden voordeuren in Nederland meestal in de volgende formaten gemaakt:

Breedte: 83 cm, 88 cm, 93 cm, 103 cm

Hoogte: 201 cm, 211 cm, 231 cm

Deze formaten zijn gebaseerd op de standaard formaten van kozijnen.

Nog enkele tips: let hier op als je een nieuwe voordeur gaat kopen

Denk na over welk materiaal je wilt voor je voordeur

De meest voorkomende materialen voor voordeuren zijn hout, kunststof en aluminium. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hout is een natuurlijk materiaal dat een warme uitstraling heeft, maar het vereist regelmatig onderhoud. Kunststof is een onderhoudsarme materiaal dat goed isoleert, maar het is niet zo duurzaam als hout. Aluminium is een zeer duurzaam materiaal dat goed isoleert, maar het is ook het duurste materiaal.

Let op de isolatiewaarde van de voordeur

De isolatiewaarde van een voordeur is belangrijk voor het energieverbruik van je woning. Een goed geïsoleerde voordeur zorgt ervoor dat er minder warmte verloren gaat in de winter en minder koude binnenkomt in de zomer.

Houd rekening met inbraakwerendheid

Een inbraakwerend deur is belangrijk om je woning te beschermen tegen inbrekers. Er zijn verschillende soorten inbraakbeveiligingen beschikbaar, zoals een meerpuntssluiting, een veiligheidscilinder en een veiligheidsglas.

Hoe bereid ben je om zelf onderhoud te plegen? 

Als je een voordeur koopt, moet je rekening houden met het onderhoud. Houten deuren moeten regelmatig worden geschilderd of gebeitst. Kunststof en aluminium deuren hoeven minder vaak onderhouden te worden, maar ze moeten wel regelmatig worden schoongemaakt.

Kies een design dat bij jou en jouw woning past

Het design van de voordeur is natuurlijk ook belangrijk. Je wilt een deur die past bij de stijl van je woning en die je mooi vindt.

Inspiratie nodig voor een nieuwe voordeur?

Bekijk dan eens ons moodboard, of download onze brochure. Ook op ons Pinterest-kanaal kun je veel inspiratie vinden voor jouw volgende voordeur. 

Waar kan ik de voordeuren van Knipping bekijken?

Knipping heeft meerdere verkooppunten in Nederland. Zie een overzichtelijke kaart hier. In Zwaagdijk vind je de grootste showroom met een ‘3D experience’. Onze medewerkers kunnen je rondleiden en alles vertellen over de eigenschappen van de voordeuren van Knipping. Wil je nu meer weten over de producten van Knipping? Download dan gerust onze brochure!

MEER WETEN OVER KOZIJNEN, DEUREN EN DAKKAPELLEN?

Download onze brochure

Volledige naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nog meer lezen?

Gerelateerde berichten: