Nieuwe kozijnen voor een monumentaal pand? Zo maak je een vliegende start!

Gepubliceerd op: 19 november 2020

Het verbouwen of opknappen van een monumentaal pand kan leiden tot allerlei vragen: waar krijg ik subsidie voor? Kan ik bepaalde leningen afsluiten om de verbouwing te financieren en welke kozijnen, deuren of dakkapellen passen bij welk pand? Ga ik voor hout of toch voor kunststof met aluminium? Laten we de opties eens bekijken.

Bedenk welk materiaal je wil gebruiken

Bij monumentale panden dacht je voorheen niet vaak direct aan kunststof kozijnen. Men koos immers vaak voor hout. Het is echter goed om te weten dat die vooroordelen de deur uit kunnen! De kwaliteit van kunststof, in combinatie met aluminium, gaat tegenwoordig ruimschoots voorbij aan hout. Daarnaast is het een stuk onderhoudsvriendelijker en kies je nu uit meer dan 220 kleuren! Het grootste deel hiervan is niet van hout te onderscheiden.  Omdat de gekozen kleur als coating op het aluminium wordt aangebracht en daarna wordt uitgehard onder zeer hoge temperatuur ben je ook nog eens gegarandeerd van het feit dat je nooit meer hoeft te schilderen. Een absolute aanrader dus voor ieder monumentaal pand dat je toekomstbestendig wil maken! 

Welke stijl kies je voor een monumentaal pand?

Je ziet het monumentale pand, kijkt naar de verrotte houten kozijnen en realiseert dat inderdaad kunststof de juiste keuze is om te garanderen dat het pand weer jarenlang mee kan. Maar, je begrijpt ook dat de vormgeving van de oude kozijnen wel goed bij de uitstraling van het pand past en helemaal een modern uiterlijk wil je misschien niet kiezen voor het nieuwe kozijn. Ook daar zijn tegenwoordig meer dan genoeg oplossingen voor. Zo bieden we bij Knipping bijvoorbeeld vijf verschillende soorten kozijnstijlen te weten de:

  • Classic stijl
  • Nostalgie stijl
  • Timeless stijl
  • Elegance stijl
  • Basic stijl

Wil jij absoluut vasthouden aan het klassieke uiterlijk van het monumentale pand? Ga dan bijvoorbeeld voor de nostalgische stijl! Dit kozijn is absoluut geschikt voor ieder huis uit de jaren twintig en dertig maar ook voor uw monumentale pand. Ben jij bezig met een herenhuis of een grachtenpand? Geen probleem, bekijk dan de Timeless stijl eens. Verbouw jij een herenhuis, boerderij of een landhuis? Dan raden we je aan om eens op je gemak te kijken naar de Classic-kozijnen. Zelfs de meest klassieke monumentale panden kunnen voorzien worden van deze kunststof kozijnen met klassieke esthetiek. Daarnaast kun je kiezen uit honderden kleuren waardoor je gegarandeerd bent van een klassieke uitstraling dat niet van hout te onderscheiden is. Wel de lusten van hout met een klassieke uitstraling, maar niet de lasten en het periodieke onderhoud! 

Met monumentale kozijn Timeless of toch Classic?

Bij monumentale panden raden wij zelf altijd graag het Timeless– of Classic-model aan. Het blijft een kwestie van smaak maar deze modellen hebben een ongekend statige uitstraling zonder dat deze expliciet klassiek is.  Let ook op de volgende kenmerken: 

  • Authentieke details (zoals bij een houten kozijn)
  • Stompe verbindingen
  • Robuuste tijdloze uitstraling
  • Naar voren stekende onderdorpel met of zonder oortjes
  • Verspringende of gelijklopende bovenlichten

Dankzij deze mogelijkheden bent u niet meer gebonden aan hout voor monumentale panden. Zo profiteert u van de voordelen van kunststof in combinatie met aluminium.

Het isoleren van een monumentaal pand

De vernieuwde isolatie van een monumentaal pand kan immense voordelen opleveren. Dat geldt voor de energierekening maar ook voor de bescherming van het interieur en om een continu een aangenaam binnenklimaat te garanderen. Ook daar zijn de kozijnen van Knipping geschikt voor. Dankzij de kunststof basis kun je rekenen op thermische- en geluidsisolatie van de hoogste kwaliteit. Daarnaast beschikken de producten over een naadloze sluiting én een magnetische onderdorpel (bij deuren) waardoor tocht iets van het verleden is. Eveneens absoluut aangenaam: je hebt geen warmteverlies dankzij de hoge kwaliteit ramen die standaard HR++ en HR+++ triple glas bevatten. Reken dus op de allerbeste isolatiewaarden!

En de kosten bij de verbouwing van een monumentaal pand?

Je weet nu precies wat je wil dus het is tijd om na te denken over de financiering van de verbouwing. Wanneer je een monumentaal pand bezit heb je vaak toegang tot meerdere subsidies en leningen. Waar jij precies gebruik van kunt maken hangt af van het type monumentale pand en van jouw gemeente, maar wist je dat je ook aanspraak kunt maken op de Energiebespaarlening? De overheid heeft in samenwerking met meerdere banken een fonds opgezet waaruit 100 miljoen euro gebruikt kan worden voor de verduurzaming van verschillende panden en daar kan jij nu nog van profiteren.  Tevens heb je nog de Duurzame Monumenten-Lening waarbij je tegen een lage rente kunt lenen en vergoedingsvrij kunt aflossen. Ook als hypotheek is deze lening mogelijk. 

Ga aan de slag met Knipping!

Kijk voor meer informatie over subsidies en leningen voor monumentale panden op de website van de Rijksoverheid. Bij Knipping kunnen we daarnaast ook persoonlijk adviseren over de financiering, maak hiervoor gerust een afspraak voor een vrijblijvend gesprek in onze showroom. Van oriëntatie op het product tot de installatie en de financiering, Let er wel op dat sommigen gemeenten bepaalde eisen hebben omtrent de materialen die gebruikt worden aan de voorgevel van een monumentaal pand. Bij een achtergevel daarentegen heb je veelal alle ruimte voor jouw eigen keuzes. 

MEER WETEN OVER KOZIJNEN, DEUREN EN DAKKAPELLEN?

Download onze brochure

Volledige naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.