Service en onderhoud nodig?

Jouw Knipping-partner is het dichtst bij

JOUW KNIPPING-PARTNER IS HET DICHTST BIJ

Service & onderhoud

Mocht je je willen richten tot de servicedienst, neem dan contact op met de Knipping-partner waar je je aankoop hebt gedaan.

Service meldingen ontvangen wij bij voorkeur via het formulier hiernaast. Het zou ons helpen als je een overzichtsfoto en detailfoto van de situatie meestuurt.

Veelgestelde vragen

De schoonmaakfrequentie hangt af van de omgeving waarin de kozijnen zich bevinden. In landelijke gebieden is twee keer per jaar reinigen voldoende, terwijl in stedelijke of industriële gebieden, of in de buurt van de zee, het aluminium elke drie maanden gereinigd moet worden. Dit voorkomt corrosie door vervuiling, chemische stoffen of zout in de lucht.

Het schoonmaken van aluminium onderdelen, zoals de gevelelementen van uw kozijnen, is vergelijkbaar met het schoonmaken van een auto. Begin altijd met het afspoelen van vuil zoals zand en stof met schoon water, om te voorkomen dat krassen ontstaan tijdens het schoonmaken.

Gebruik een zachte spons of doek en vermijd schurende schoonmaakmiddelen, omdat deze de laklaag kunnen beschadigen. Voeg een niet-schurend schoonmaakmiddel toe aan het water, met een pH-waarde tussen 5 en 7. Gebruik geen afwasmiddel, omdat de pH-waarde hiervan veel hoger ligt en schadelijk kan zijn voor de aluminiumlaag.

Het cilinderslot van uw kozijn moet één keer per jaar worden gesmeerd met een specifieke slotspray voor cilinders. Het is belangrijk om geen siliconenspray of WD40 te gebruiken, omdat deze middelen het slot kunnen beschadigen of vervuilen. Een juiste smeermiddel voorkomt slijtage en zorgt voor een soepel sluitend slot.

Hoe onderhoud ik de bewegende delen van mijn kozijn?
Knipping-kozijnen zijn onderhoudsarm, maar om de levensduur en functionaliteit te garanderen, is jaarlijks onderhoud noodzakelijk voor de bewegende onderdelen. Smeer de scharnieren, sluitnokken, en andere bewegende delen met een siliconenspray of technische vaseline. Dit zorgt ervoor dat de onderdelen soepel blijven functioneren en slijtage wordt voorkomen.
Verwijder ook vuil en stof van de sluitnokken, omdat dit de prestaties van het sluitwerk kan beïnvloeden.

Hoe gebruik ik de kiepstand van het draaikiepraam?

Het draaikiepraam van Knipping is ontworpen voor gebruiksgemak met één hand. Het raam biedt meerdere standen om te ventileren en schoon te maken:

  1. Kiepstand: Deze stand zorgt voor constante ventilatie van de ruimte. Het raam staat licht open aan de bovenkant, wat ideaal is voor het regelmatig verversen van de lucht zonder het raam wijd open te zetten.
  2. Vijf kiepstanden: Voor meer controle over de ventilatie zijn er vijf kleinere kiepstanden beschikbaar. Dit is handig voor situaties waarin een subtiele ventilatie gewenst is.
  3. Continu-ventilatiestand: Deze stand laat een klein kiertje open voor voortdurende ventilatie, zelfs bij afwezigheid. Houd er rekening mee dat in deze stand het raam niet meer volledig inbraakwerend is.
  4. Draaistand: In deze stand kan het raam volledig opendraaien, wat geschikt is voor het snel luchten van een ruimte of voor het reinigen van de ruiten. Het is echter niet aan te raden het raam in deze stand onbeheerd achter te laten, vanwege veiligheidsredenen.
  5. Afsluiten: Deze stand wordt gebruikt wanneer de ruimte langere tijd onbewaakt blijft, of wanneer geen ventilatie nodig is. Het raam is dan volledig gesloten en inbraakwerend.

Je kunt wellicht dit proberen
Het is belangrijk om te controleren of de stang die onder het kiepschuifgedeelte nog vast zit. Dit kun je zien aan de buitenkant van de pui aan de onderzijde. Onder het schuifgedeelte zit een wielstel in beide hoeken die doormiddel van een stang verbonden is (zie foto). Als deze stang aan 1 kant niet meer in het wielstel zit is dit de oorzaak van het probleem. Dit kun je zelf verhelpen door de stang weer in het hulsje te duwen en dan in 1 keer de pui dicht te doen. Als u daarna de pui weer opendoet zal hetzelfde probleem zich weer voordoen. De stang moet met een inbusje vastgeschroeft worden. Je kunt dit proberen. Lukt dit niet, dan zal onze monteur dit moeten doen. Je kunt in iedergeval de schuifpui weer afsluiten.

Gebruik het reset knopje

Als het draaikiepraam in de draai- en kiepstand tegelijk zit (met andere woorden het draaigedeelte hangt alleen nog in het onderscharnier) dan kun je dit vaak eenvoudig zelf verhelpen. De Knipping draaikiepramen zijn uitgevoerd met een “reset” knop, deze zit vlak boven of onder de klink op de ‘kopse kant’ van het draaikiepraam.

  • 1
    Draaikiepramen vanaf medio 2009 tot heden hebben een soort ‘palletje’ (zie foto 1) die schuin naar buiten steekt (het palletje kan er ook iets anders uitzien). Dit palletje kun je loodrecht naar beneden duwen (in 1 lijn met het hang- en sluitwerk), op deze manier vasthouden, zie daarna punt 4.
  • 2
    Draaikiepramen van ca. 1990 tot 2009 hebben een ‘S-knopje’ (zie foto 2).
    Deze kan gedraaid worden en op deze manier moet u het knopje vasthouden, zie daarna punt 4.
  • 3
    Draaikiepramen van ca. 1980 tot 1990 hebben een ‘zwarte knop’ (zie foto 3). Deze knop kan ingedrukt worden en moet je ingedrukt houden, zie daarna punt 4.
  • 4
    Nu kun je de klink/greepje van het draaikiepraam vrij bewegen. Je zet de klink in de horizontale stand en kun je het palletje, s-knop of zwarte knop loslaten. Nu kun je het draaikiepraam met beide handen terugduwen en de klink naar beneden doen. Soms moet je het draaikiepraam aan de bovenkant ook even terugduwen. Dit kun je gerust met kracht doen.

Onderhoudstips voor jouw kozijnen

Download hier onze Gebruik- en onderhoudhandleiding

Onze Knipping-service

Bij Knipping geloven we er in dat goede service verder gaat dan alleen de aankoop. Of het nu vóór, tijdens of na de installatie is, we zorgen ervoor dat je altijd op onze hulp en expertise kan rekenen. Op deze manier begeleiden we je van begin tot eind zo goed mogelijk. 

Het begint allemaal in de showroom, waar het team klanten persoonlijk te woord staat. De medewerkers weten precies hoe ze de behoeften van bezoekers moeten peilen en geven deskundig advies, zodat je de beste keuzes kunt maken. 

Maar we gaan verder dan dat: we nemen ook de tijd om bij je thuis langs te komen. Zo kunnen we niet alleen rustig met je praten, maar ook je woonsituatie bekijken. We krijgen daardoor een beter beeld van je wensen en zien meteen wat de mogelijkheden zijn, wat ons helpt om de juiste oplossing te bieden. 

Daarna is het aan Sascha om de planning van het gehele proces te verzorgen. ‘Een hectisch werkje soms, maar binnen ons team heerst een geweldige sfeer en kun je op elkaar rekenen als een klant geholpen moet worden,’ vertelt Sascha.

Go to Top