Projectbeschrijving

“Ons energieverbruik van 25 GigaJoule (GJ) per jaar is al laag te noemen. Toch hadden we het vermoeden dat het nog lager kon toen we overwogen om onze houten kozijnen deels te vervangen door iets duurzamers. Met onderhoudsvrije kozijnen van kunststof en aluminium is ons dat ook gelukt.” Aldus de familie Blankendaal over hun huis aan de Ietje Kooistratuin.

Energie en onderhoud

Vader Paul: “De reden dat onze houten kozijnen wilden vervangen, was maar deels vanuit duurzaamheid: we waren niet gelukkig met de indeling en er moesten twee kozijnen echt worden vervangen. Schuren en schilderen is vanuit ‘eco-footprint’ (de mate waarin je Moeder Aarde belast) als niet aan te bevelen en het is ook nog tijdrovend. Die ‘eco-footprint’ vinden wij belangrijk. We kijken heel bewust naar wat we kunnen doen en laten om de aarde zo min mogelijk te belasten. Zo bezitten wij bewust geen auto; als we er echt een nodig hebben, lenen of huren we er een. We zijn ons gaan oriënteren bij meer leveranciers van onderhoudsvrije kozijnen. Onze beleving van de kwaliteit en de service heeft ons uiteindelijk richting Knipping geleid.

Knipping Schuifpuien Elegance

Kraken en trekken

“De monteurs zijn bij ons boven begonnen met het vervangen van de kozijnen”, vervolgt Paul. “Wij hebben Knipping Elegance-kozijnen met drielaags warmtewerend glas gekozen. Toen de mannen boven klaar waren, ontdekten we iets heel curieus. Er was duidelijker minder ‘trek’ naar boven toe en onze houten dakopbouw hield opeens op met kraken! Toen de klus ook beneden was geklaard, merkten we pas écht hoe goed de isolatie is: je hoort bijna geen geluid van buiten als de ramen dicht zijn.

De vloeren bleken beter beloopbaar te zijn. Geen koude voeten meer!

 

Na verloop van tijd merkten we ook dat de verwarming minder vaak aan ging en dat de binnentemperatuur minder wisselde. Naderhand bleek dat ook in getallen: we besparen aan energie nu zo’n €100,- per jaar en we hoeven niet meer elke twee jaar rondom te schilderen. En door die besparingen produceren we minder afval. Dat geeft ons het gevoel dat we met deze kozijnen een beetje bijdragen tot een betere wereld.

Geen ventilatieroosters

“Er was nog iets nieuws voor de familie Blankendaal”, geeft Diana Komen van Knipping ten slotte aan. “Wij gebruiken bij voorkeur geen ventilatieroosters. Bij de familie Blankendaal adviseerden we veiligheidsventilatie. Die ventileert alleen als dat echt moet en is bovendien inbraakveilig.

Paul Blankendaal beaamt dit: “Ventilatieroosters ‘ventileren’ namelijk altijd, ook als je dat niet wilt. Ze laten altijd tocht door. Daarom kun je beter een raam hebben dat alleen ventileert als het open staat en goed afsluit als het dicht is. Zo weet je zeker dat je werkt aan een nog kleinere ‘eco-footprint’.”

Benieuwd wat Knipping voor u kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op of vraag direct een offerte aan!

Projectdetails

Stijl
Opdrachtgever Familie Blankendaal
Plaats Heerhugowaard