08 juli 2019
Gasloos wonen

Gasloos wonen: hoe dan en wat kost het?

De gaskraan in Groningen gaat dicht. Misschien al binnen 10 jaar. Mede daarom moet in 2030 het gasverbruik in huishoudens met meer dan de helft zijn afgenomen. In 2050 wil de overheid het gasgebruik in woningen helemaal afschaffen. Wat zijn alternatieven voor gas? Welke stappen moet u ondernemen? En levert het u ook nog iets op?

Nul op de meter: van gas naar gasloos

Natuurlijk is sluiting van de gaskraan in Groningen niet de enige reden dat de overheid gasloze woningen wil. De overkoepelende reden is dat we in Nederland de CO₂ uitstoot willen verminderen. Het verduurzamen van onze woningen draagt daar aan bij. Hieronder hebben we de stappen die u kunt ondernemen op een rijtje gezet.

Wij hebben ons hele huis 27 jaar geleden voorzien van kunststof kozijnen, deuren en een dakkapel met aluminium schaaldelen aan de buitenzijde. Wij wonen in een vrijstaand huis, maar hebben slechts het gasverbruik van een appartement.

Diana Komen-Wiering, Knipping

Stap 1: isoleer uw woning

Als uw woning niet goed is geïsoleerd, is het erg kostbaar om van het gas af te stappen. Elektriciteit is duurder dan gas en een warmtepomp is niet rendabel als uw huis de warmte niet goed vasthoudt.

De afgelopen decennia zijn we ons al meer bewust geworden van de voordelen van een goed geïsoleerde woning: meer comfort en lagere stookkosten. Dit deden, en doen, we voornamelijk met traditionele materialen, zoals isolatieplaten, steenwol, glaswol of isolatiekorrels. Deze materialen dragen zeker bij aan de isolatie van uw woning, maar het kan nog beter.

Topisolatie dankzij kunststof gevelelementen

Als u helemaal klaar wilt zijn voor gasloos wonen, is het raadzaam ook uw gevelelementen (kozijnen, deuren, dakkapellen) aan te pakken. De meeste woningen die voor 2000 zijn gebouwd, hebben houten kozijnen met enkel of standaard dubbel glas.

De voordelen van kunststof gevelelementen tegenover houten gevelelementen:

  • Betere isolatie: sluit naadloos en geleid geen kou of warmte
  • Zo goed als onderhoudsvrij: nooit meer schilderen, alleen af en toe schoonmaken
  • Inbraakveilig: inbrekers krijgen geen kans. Alle gevelelementen voldoen aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW).

Kunststof kozijnen energie nul

Bij kunststof gevelelementen kunt u denken aan onderstaande producten:

HR++ en HR+++ glas inclusief warmtewerende coating

Dubbelglas is al een hele verbetering ten opzichte van enkel glas. HR++ en HR+++ glas brengen echter nog meer voordelen met zich mee. Het verschil met dubbelglas is het metaallaagje (coating) en dat de spouw is gevuld met edelgas (argon) in plaats van met droge lucht.

HR+++ glas is nog beter geïsoleerd. Dit zorgt voor circa 40% minder warmteverlies ten opzichte van HR++ glas.

Bij HR-glas kunt u ook nog voor een warmtewerende coating kiezen. Dit is raadzaam als u veel ramen hebt aan de zonnige kant. U hoeft dan niet meer te stoeien met zonwering, want warmtewerend glas houdt maar liefst 72% van de zonnewarmte buiten, zonder licht te blokkeren.

Bij Knipping wordt al het glas standaard voorzien van TPS afstandhouders tussen het glas i.p.v. aluminium.

Wat is TPS?

Bij Thermoplastic Spacer (TPS) gaat het om een afstandhouder van thermoplastisch materiaal met daarin droogmiddel. Daarbij worden geen warmtegeleidende metalen gebruikt. Hierdoor ontstaat een verbeterde thermische isolatie langs de randen van het isolatieglas.

Zo onderscheiden ze zich van de isolatieglas-systemen met aluminium kokerprofielen. De zwarte TPS-afstandhouder valt optisch in het raamkozijn niet op. Er zijn geen storende lichtreflecties die bij een metalen afstandhouder onvermijdelijk optreden.

Stap 2: van cv-ketel naar warmtepomp

Een warmtepomp is een efficiënt verwarmingssysteem dat energie uit de buitenlucht onttrekt en deze gebruikt voor verwarming van lucht en water. De overstap van cv-ketel naar een volledig elektrische warmtepomp is echter alleen rendabel als uw woning goed is geïsoleerd.

Vraag ook bij uw gemeente na wat hun plannen zijn. Elke gemeente moet in 2021 een warmteplan hebben: wanneer en hoe gaat uw wijk van het aardgas af.

Er zijn twee soorten warmtepompen: hybride en volledig elektrische. In een bestaande woning wordt vaak gekozen voor een hybride opstelling, omdat volledig elektrisch vaak niet haalbaar is. Een hybride warmtepomp werkt samen met een bestaande of geïntegreerde cv-ketel. Is het buiten te koud en redt de warmtepomp het niet meer om de woning warm te krijgen? Dan springt de cv-ketel bij. Zo geniet u altijd van een comfortabel warme woning.

Warmtepomp in omgeving

Bron: Ambrava

Stap 3: profiteer met zonnepanelen

Profiteer optimaal van zonlicht met zonnepanelen. Met een goed geïsoleerde woning kunt u er zelfs nog winst op maken! Als u op jaarbasis meer energie hebt opgewekt dan verbruikt, krijgt u het verschil terug tijdens uw jaarafrekening.

Moderne zonnepanelen gaan 25 jaar of langer mee. In dit tijdsbestek kunt u uw investering ruimschoots terugverdienen. De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van uw dak, schaduwen, verbruik, het aantal en het type zonnepanelen.

Subsidies en leningen voor een aardgasvrije woning

Er zijn verschillende subsidies voor duurzame investeringen. De ene in de vorm van een gift, de andere in de vorm van een lening. Op energiesubsidiewijzer.nl kunt u direct checken of uw gemeente budget heeft voor een energiebesparende investering.

Hieronder ziet u een aantal leningen die u kunt gebruiken voor investering in een aardgasvrije woning.

Energiebespaarlening

Met de Energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds kunt u energiebesparende maatregelen voor uw woning financieren. Voor Vereniging van Eigenaren is er de speciale VvE Energiebespaarlening.

Bedrag: tot €50.000

Bekijk de Energiebespaarlening ≫

Duurzaamheidslening

Gemeenten en provincies stimuleren het nemen van duurzame maatregelen en bieden daarom de Duurzaamheidslening aan. Dit is een lening waarmee u tegen gunstige voorwaarden energiebesparende maatregelen in en aan uw woning financiert.

Bedrag: Vanaf €2.500

Bekijk de Duurzaamheidslening ≫

Energiebespaarlening Nieuwbouw Aardgasloos

Wilt u liever zonder gas uw woning en tapwater verwarmen? Op verzoek van de Rijksoverheid heeft het Nationaal Energiebespaarfonds een nieuwe lening ontwikkeld: de Energiebespaarlening Nieuwbouw Aardgasloos.

Bedrag: €2.500 tot 25.000

Bekijk de Energiebespaarlening Nieuwbouw Aardgasloos ≫

Stimuleringslening

De Stimuleringslening is een lening waarmee u onderhoud, renovatie en/of restauratie om of aan uw woning financiert tegen gunstige voorwaarden.

Bedrag: Variabel

Bekijk de Stimuleringslening ≫

Duurzame Monumenten Lening

Een Duurzame Monumenten-Lening is een laagrentende lening die wordt verstrekt aan een eigenaar van een rijksmonument die het pand wil verduurzamen.

Bedrag: €2.500 tot €25.000

Bekijk de Duurzame Monumenten Lening ≫

Meer informatie over duurzame woningrenovatie?

Knipping kan u helpen met de eerste stap naar een gasloze woning: een goed geïsoleerde woning. Wilt u vrijblijvend meer informatie? Download onze brochure of kom eens langs in onze showroom!