28 november 2017
enkele voordeur kunststof en aluminium

Kunststof schilderen

Kun je kunststof kozijnen schilderen?

Er bestaat onduidelijkheid over het schilderen van kunststof. Kan het nu wel of kan het nu niet? Veel mensen denken dat laatste. Het tegendeel is echter waar. Je kunt kunststof kozijnen en deuren schilderen. Daar kleven echter wel een aantal nadelen aan.

“Goed schuren, schoonmaken en ontvetten en je kunt aan de slag.”

Weet waar je aan begint

Nadelen kunststof schilderen: iedere paar jaar opnieuw

Bedenk goed waarom je voor kunststof kiest. Meestal is het voornaamste argument dat het zo goed als onderhoudsvrij is. Als je kunststof kozijnen gaat schilderen, valt dit voordeel weg. Het is sowieso heel belangrijk dat je een aantal voorzorgsmaatregelen neemt. Goed schuren, schoonmaken en ontvetten en je kunt aan de slag. Kort gezegd:

 • Meer onderhoud
 • Iedere paar jaar opnieuw schilderen
 • Goed schilderen is een tijdrovende klus
 • De kans dat het gaat afbladderen is groot

Kanttekening: als je de binnenkant van je kunststof deur of kozijnen wilt schilderen, is dat zeker een goede optie. De binnenkant heeft geen last van de weersomstandigheden. Zo blijft de verf veel langer mooi.

Voordelen kunststof schilderen

Kunststof gaat langer mee dan hout. De reden dat je een kunststof deur of kozijnen wilt schilderen, zal ook niet aan het verval liggen. Eerder doordat je bent uitgekeken op de kleur. Het schilderen hiervan kun je makkelijk zelf doen. Daarnaast hoef je niet je hele kozijn te vervangen. In beide gevallen bespaar je geld.

 • Niet de kosten van een nieuwe deur
 • Makkelijkere wisseling van kleur

Kunststof verven zonder primer

Voor het verven van kunststof moet je wat tijd uittrekken. En dan vooral tussen de verschillende fases. Als je een mooi en duurzaam eindresultaat wilt, is het bijvoorbeeld aan te raden een primer te gebruiken. Kunststof verven zonder primer gaat uiteindelijk alleen maar meer tijd kosten. Je zult je werk snel opnieuw moeten doen.

“Kunststof verven zonder primer gaat uiteindelijk alleen maar meer tijd kosten.”

Hoe moet ik kunststof schilderen?

Zelf je kunststof kozijnen of deuren schilderen? Dan is het raadzaam de volgende stappen te volgen.

 1. Schuur het kunststof oppervlak
 2. Ontvet het kunststof oppervlak
 3. Breng een primer aan
 4. Schuur het kunststof oppervlak nogmaals licht
 5. Breng de verf aan
Download_onze_gratis_brochure_banner

Verf voor kunststof

Er bestaat speciale verf voor kunststof oppervlakken. Vraag bij de bouwmarkt of verfwinkel om de juiste verf voor jouw project.

Wil je echt mooie kunststof kozijnen?

Dan blijft de originele kleur toch het meest robuust. Hiermee heb je zo goed als geen onderhoud nodig. Wil je toch een andere kleur? Ga dan heel secuur te werk.