11 april 2019
Knipping huis

Verduurzaam uw woning: ga voor energielabel A!

Duurzaam wonen wordt steeds toegankelijker. Aan de ene kant doordat er meer over bekend is en aan de andere kant doordat het steeds voordeliger wordt. Hieronder leest u meer over mogelijkheden om uw woning te verduurzamen.
 

Zonnepanelen: van zonlicht naar stroom

Hoe werken zonnepanelen?

Als zonlicht op zonnepanelen valt, werken ze doordat elektronen door het materiaal gaan stromen en daarmee stroom opwekken. Zonnepanelen reageren direct op zonlicht. Hoe meer zonlicht op de zonnepanelen valt, des te harder gaan ze werken en stroom gaan produceren. Ook bij weinig zonlicht kunnen ze al wat vermogen leveren. Zelfs op bewolkte dagen leveren zonnepanelen energie. Hoewel dit wel minder is dan op stralende dagen.

Zonnepanelen duurzaam wonen
 

Wat levert het mij op?

Een huis met een groen energielabel (label A of B) is niet alleen comfortabeler, maar scheelt u ook fors in de energiekosten. In 10 jaar tijd kan het verschil met een vergelijkbaar minder zuinig huis (label C of lager) oplopen tot duizenden euro’s.
 

Zonneboiler: van zonnewarmte naar warm water

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler verwarmt uw water via zonnecollectoren op het dak. Dat gebeurt doordat de zon de vloeistof verwarmt die door de zonnecollector stroomt. Daardoor kan de vloeistof kan een temperatuur van 90 °C bereiken. Vervolgens stuwt een pomp de verwarmde vloeistof naar de boiler. Hier geeft de pomp de temperatuur af aan het water in de waterleiding.
 

Wat levert het mij op?

Per collector + zonneboiler kunt u tot 100 m³ aardgas besparen per jaar. Met de huidige gasprijs (€0,67 per m³) betekent dat al snel €67,- minder per jaar!

Investeren in uw woning? Bekijk of u in aanmerking komt voor de Energiebespaarlening.
 

Wat is het verschil tussen zonnepanelen en een zonneboiler?

Simpel uitgelegd: zonnepanelen gebruiken het zonlicht en panelen voor een zonneboiler gebruiken de warmte van de zon.
 

Warmtepomp: van buitenlucht naar warmte

Hoe werkt een warmtepomp?

De warmtepomp onttrekt energie uit de buitenlucht. Vervolgens wordt deze energie in het buitendeel opgepompt naar een bruikbaar niveau voor verwarming, waarna de warmte wordt afgegeven in de ruimte.

werking van een warmtepomp

Bron: Ambrava
 

Wat levert het mij op?

Deze efficiënte manier van verwarmen zorgt ervoor dat een rendement van meer dan 400% kan worden behaald. Daardoor bespaart u gemiddeld €300,- per jaar als u het vergelijkt met een HR-ketel.
 

Isolatie: houdt kou buiten en warmte binnen

En in de zomer andersom.
 

Welke invloed heeft isolatie?

Isoleren kan op veel verschillende manieren. Onder meer dankzij deze kleine aanpassingen:

  • Tochtstrips
  • HR glas
  • Warmtereflecterende folie achter de radiatoren

Deze aanpassingen hebben invloed op de totale isolatiewaarde van uw woning, dat is de K-waarde: de hoeveelheid warmte die van de ene naar de andere zijde van een wand wordt doorgelaten.

Ook kunt u grotere aanpassingen (laten) doen:

  • Aanbrengen van spouwmuurisolatie
  • Dakisolatie
  • Vloerisolatie

Elk individueel isolatiemateriaal heeft een eigen isolatiewaarde, zoals een R-waarde of een Rc-waarde: het warmte-isolerend vermogen van een materiaallaag.

De isolatiewaarde verschilt per product en bepaalt voor een groot deel de uiteindelijke isolatiewaarde van de hele woning.
 
HR++-, HR+++- of warmtewerendglas laten plaatsen? Neem contact op voor meer informatie.
 

Wat levert het mij op?

Wat u precies bespaart is afhankelijk van:

  1. Type woning: tussenwoning, hoekwoning/twee-onder-een-kap of vrijstaande woning
  2. Type isolatie: dak, vloer, muur, glas etc.

Hoe groter de woning en hoe rigoureuzer de isolatie, hoe meer u absoluut bespaart. U kunt denken aan een besparing van minimaal €160,- per jaar en maximaal €1000,- per jaar.
 
Investeren in uw woning? Bekijk of u in aanmerking komt voor de Energiebespaarlening.
 

Windenergie: van wind naar elektra

Hoe werkt windenergie?

Een windturbine of een windmolen zet windenergie om in elektrische energie. De rotorbladen, of wieken, van de turbine worden door de wind omhoog geduwd. Hierdoor ontstaat een roterende beweging. Met een generator wordt deze beweging omgezet in elektriciteit.
 

Eigen windmolen of energiemaatschappij

Windenergie kunt u op verschillende manieren verkrijgen. U kunt kiezen voor een windmolen op eigen terrein of voor het afnemen van windenergie van een energiemaatschappij.
 
Windenergie duurzaam wonen
 

Wat levert het mij op?

Momenteel is windenergie nog relatief duur als we het vergelijken met de energie uit gas of kolen. Als u echter alle maatschappelijke kosten (milieuvervuiling en reinigen drinkwater) van de vervuiling van fossiele brandstoffen zou doorberekenen, is windenergie al concurrerend.
 

Bouwmateriaal: bespaar op stookkosten

Welke invloed hebben bouwmaterialen?

Er zijn verschillende bouwmaterialen met een hoge isolatiewaarde. Het meest toegankelijke bouwmateriaal is kunststof. Kunststof is warmte-isolerend. Helemaal als u het combineert met warmtewerend glas of HR+++-glas. Met onderstaande producten kunt u uw woning verduurzamen:

Als u uw kunststof product combineert met aluminium schaaldelen profiteert u van een nog hogere isolatiewaarde en hogere veiligheid.
 
Meer informatie over deze producten? Neem contact op of bezoek onze showroom.
 

Wat levert het mij op?

Als u op dit moment houten kozijnen met dubbelglas heeft en overstapt naar kunststof kozijnen met drielaags- of warmtewerend glas, kunt u rond de €1000,- per jaar besparen op stookkosten. Deze berekening is gebaseerd op een vrijstaande woning met aardgas.
 
Investeren in uw woning? Bekijk of u in aanmerking komt voor de Energiebespaarlening.
 
Zonnepanelen duurzaam wonen